We hebben de wereld veroverd op andere mensachtigen. Maar kunnen we ook winnen van virussen? En kunnen we de quantumwereld inlijven?

In deze aflevering

Wij moderne mensen hebben de wereld veroverd op allerlei andere mensachtigen. Maar hoe is dat precies gegaan? Je kunt je trouwens afvragen of we nu wel echt de baas zijn. Zijn wij sterk genoeg om onszelf te weren tegen de kleinste bewoners van deze planeet, de virussen? Al eerder hebben virussen grote delen van de mensheid weggevaagd. Kunnen we ze nu temmen? En als we onszelf en de virussen overleven hier op aarde, dan is onze veroveringsdrang nog niet afgelopen. We willen de quantumwereld veroveren, we willen de ruimte in, de maan koloniseren. 

In deze tweede aflevering van the mind of the universe zie je drie wetenschappers die hier hun zinnen op hebben gezet.

Oermensenjager Jean-Jacques Hublin

Jean-Jacques Hublin (Frans Algerije, 1953) kreeg als kind een boekje over fossielen en wist het zeker: hij zou paleontoloog worden. En zo geschiedde. Hublin richt zich in zijn onderzoek op wat hij zelf een heel vreemde diersoort vindt: de mens. Hij wil weten hoe die zich over de aarde heeft kunnen verspreiden en wat er gebeurde met alle typen oermens die nu niet meer bestaan. Maakte de moderne mens, die zichzelf 'de wijze, wijze mens' (Homo sapiens sapiens) heeft genoemd, korte metten met ze, of ging het anders? Er is nog veel te ontdekken over onze prehistorie, en Hublin is een van de mensen die daar grote stappen in zetten.

> Lees en zie meer over Jean-Jacques Hublin en zijn werk

Virusbevechter Ron Fouchier

Ron Fouchier (Nederland, 1966) bestudeert hoe virussen de wereld veroveren, maar vooral hoe wij de wereld op virussen kunnen veroveren en ze zelfs als bondgenoot kunnen benutten.

Hij begon zijn carrière als HIV-expert en stapte vervolgens over naar griepvirussen. Die weten de afweer van mensen en dieren steeds een stap voor te blijven door voortdurend te veranderen: evolutie gaat bijna nergens zo snel als hier. In de afgelopen honderd jaar heeft dat tientallen miljoenen mensen het leven gekost. Fouchier wil zijn studieobject voorgoed de pas afsnijden door een universeel griepvaccin te ontwikkelen. En hij ziet virussen niet alleen als vijanden. Ze vormen uitgekiend gereedschap om mensen juist beter mee te maken.

> Meer over Ron Fouchier en zijn werk

Wanneer verwacht je de volgende grieppandemie met meer dan een miljoen doden?
Dit jaar, vrees ik
Binnen vijf jaar zal het wel gebeuren
Ergens in de komende twintig jaar ligt wel voor de hand
Nooit, want binnenkort hebben we een universeel griepvaccin

Quantumpionier Jian Wei Pan

Jian-Wei Pan (China, 1970) is zal de geschiedenis ingaan als de bouwer van de eerste satelliet voor quantumcommunicatie. Het technologische hoogstandje is in augustus 2016 gelanceerd en is bedoeld om een niet te kraken vorm van informatieuitwisseling mogelijk te maken. Pan studeerde natuurkunde in Hefei in zijn geboorteland China en vertrok toen naar Wenen om zich in de groep van de befaamde Anton Zeillinger te storten op de quantummechanica. Gewone natuurkunde noemt hij eenvoudig te begrijpen, maar op quantumniveau schiet de menselijke intuïtie per definitie tekort. Het was altijd Pan's ambitie om te leren van de beste en die kennis vervolgens toe te passen om China te dienen. Dankzij hem loopt het land nu voorop in de race naar een wereld vol quantumtechnologie. > Lees en kijk meer