World Online (WOL) werd in 1995 opgericht door Nina Brink. Het was een van de eerste internetproviders in Nederland. Het bedrijf was gevestigd in 15 landen, maar behoorde alleen in Nederland tot de top wat consumentenabonnees en zakelijke klanten betrof. De beursgang van WOL op vrijdag 17 maart 2000 was een symbool voor de opkomst van de ‘nieuwe economie’ - de verschuiving van een economie gebaseerd op productie en industrie naar een economie die drijft op diensten.
De verwachtingen waren hooggespannen, onder meer vanwege de marketing die het bedrijf hanteerde in de weken voor de beursgang. AEX-directeur George Möller sprak dan ook van een 'El-Nina-effect'.
Beursgang: De introducite koers van het aandeel WOL was vastgesteld op 43 euro
Een kwartier na de introductie van het aandeel waren er 17 miljoen stuks verhandeld. Het aandeel sloot op 43,20 euro. De beursgang werd als een flop beschouwd. Tegenwoordig wordt over het eind van de jaren negentig gesproken als de internetbubble of dotcom-hype. Een periode die wordt gedomineerd door bedrijven in de telecommunicatie die snel groeiden en waarvan de waarde op miljoenen werd geschat. Veel meer dan ze in werkelijkheid waard bleken te zijn. Als in maart 2000 de Nasdaq inzakt, barst de bubble. Een week voor de beursgang van World Online. Op maandag 20 maart ging het aandeel World Online onderuit. Wat er daarna gebeurde leest u in dit dossier.
Telefonica en Endemol
In 2000 was Telefonica het grootste beursfonds in Spanje met een waarde van 92 miljard euro. Tevens was het een van de grootste telefonie- en mediaconcerns van Europa. Endemol is sinds de oprichting in 1994 een toonaangevende producent van televisieprogramma’s als Goede Tijden, Slechte Tijden, Soundmix-show, All You Need Is Love en Big Brother.
In 2007 deed Telefonica Endemol van de hand. Een consortium met het Italiaanse Mediaset (het bedrijf van oud-premier Silvio Berlusconi), Goldman Sachs en Cyrte Investments (opgericht door John de Mol) kocht het bedrijf voor ten minste 3,4 miljard euro.
Dit jaar verwierven Cyrte Investments en het Britse hedgefonds Apollo een meerderheidsbelang in Endemol en namen daarmee de schulden over waarmee het bedrijf in 2007 was volgeladen.