Laat China zich inspireren door Poetin, en zet het binnenkort de aanval in op Taiwan?

Dat is een vraag die ons opnieuw bezighoudt sinds de oorlog in Oekraïne. Filmmaker en voormalig China-correspondent Floris-Jan van Luyn reist voor Frontlinie naar Taiwan en bezoekt het eiland dat al sinds jaar en dag wordt bedreigd door China, en in de steek is gelaten door de rest van de wereld.

Hij treft een vriend zonder vrienden, geïntimideerd en genegeerd, en toch één van ons. Wat doe je, als je er alleen voorstaat?  

altijd actueel conflict

Er loopt een frontlijn dwars door Taiwan. Telkens wanneer China het eiland bedreigt - wat sinds 1949 met toenemende regelmaat gebeurt – en de wereld ‘ontdekt’ dat het conflict tussen China en Taiwan nog altijd actueel is, klinkt in Taiwan de roep om een vreedzame oplossing net zo hard als de roep om een scherpe onafhankelijke koers. Het drijft mensen uiteen en speelt China in de kaart.

Recentelijk was kamerlid Sjoerd Sjoerdsma met een internationaal gezelschap in Taiwan om te praten over een sanctiepakket dat China doet terugschrikken voor een invasie in Taiwan, maar tot op heden steunt een goeddeel van de wereld Taiwan alleen informeel. Eigenlijk staat Taiwan, dat maar door veertien ministaatjes wordt erkend, er alleen voor. 

Veel Taiwanezen vragen zich af: Hoe is het mogelijk dat de Taiwanese democratie steeds verder geïsoleerd raakt, terwijl de Chinese dictatuur mag blijven dreigen en provoceren?

welke gevolgen heeft escalatie van het conflict China-Taiwan?

Bureau Buitenland bericht regelmatig over de actuele ontwikkelingen omtrent Taiwan. Zo schoof Paul van Hooft, strategisch analist bij het Haags Centrum voor Strategische Studies, afgelopen zomer aan om te praten over de mogelijkheid van een wereldwijd conflict over de eilandstaat.

wat vinden Chinezen en Taiwanezen van onafhankelijkheid?

Ook Ruben Terlou reisde voor de VPRO af naar Taiwan. Dat deed hij in 2019 als onderdeel van zijn serie over Chinese dromen. In de aflevering "Het land aan de overkant" spreekt hij Chinezen en Taiwanezen, met ieder hun eigen blik op de onafhankelijke positie van het eiland. Wil je meer over de achtergrond van het conflict weten? Lees dan het artikel: 'Twee China's'.

ook interessant: de situatie in Hongkong

Net als Taiwan onderhoudt Hongkong een – op z'n zachts gezegd – moeilijke relatie met China. In 2019 en 2020 waren er onder meer grootschalige demonstraties in de stadstaat, waarbij actievoerders zich verzetten tegen een verruimde uitleveringswet. Deze zou het makkelijker maken voor de Chinese overheid om kritische landgenoten in handen te krijgen en vast te zetten.

Floris-Jan van Luyn trok voor VPRO Tegenlicht naar Hongkong om de activisten te portretteren. Bekijk de uitzending via de link hieronder, of luister naar de podcast Future Shock, waarin Van Luyn praat over wat hij zag en hoorde toen hij in gesprek ging met demonstranten.

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op de nieuwsbrief van Frontlinie en ontvang elke twee weken extra verhalen, achtergronden en lees-, kijk- en luistertips in je inbox.