In Frontlinie brengt Bram Vermeulen samen met andere makers verdiepende, verhalende en onthullende buitenlandjournalistiek. Met een abonnement op de nieuwsbrief ontvang je iedere twee weken extra verhalen, achtergronden en lees-, kijk- en luistertips in je inbox.

De taal van thuisblijvers

11 juni 2023

Er bestaan slechts twee menssoorten.

Je hebt reizigers en thuisblijvers.

Reizen is, onderstreepte ooit een wijze collega, 'als je niet weet waar je ’s avonds slaapt. De rest is toerisme.'

Thuis is het verlangen naar zekerheid en voorspelbaarheid. Thuisblijvers bezitten de wereld, ze verdelen de planeet en de macht onder elkaar.

Echte reizigers achten bezit als overbodige ballast. Hun zekerheid vinden ze hooguit in de seizoenen of de getijden.

De zekerheid van de onzekerheid.

In de Frontlinie-aflevering 'Uit de droom' legde een Samburu-nomade in het verdroogde hart van Kenia uit waarom land nooit bezit kan zijn. Nomaden als hij trekken er doorheen met hun kuddes, tot het gras op is en het tijd is om de aarde rust te geven en op zoek te gaan naar groenere vlaktes.

Thuisblijvers bouwen hekken en prikkeldraad, van oudsher met de hand op de bijbel: wat van mij is van mij.

De taal van de thuisblijvers

De thuisblijvers hadden een goede week, las ik in de krant. EU-ministers vierden hun asieldeal.

Ministers spraken over 'een historisch akkoord'. Een 'fantastische prestatie, een win-win'. Kranten namen die euforie over. Ze benadrukten vooral de lengte van het overleg: 'veertien uur intensief beraad' (de Volkskrant), na 'jarenlange moeizame onderhandelingen' (NRC).

Hierin herkende je de taal van de thuisblijver: helemaal naar Brussel afgereisd, lange werkdag weg van huis.

De Oostenrijkse EU-minister Gerhard Kraner en de Franse EU-minister Gerald Darmanin verwelkomen elkaar op de recente EU-top.

Reizigers worden voortaan 'opgevangen in kampen aan de buitengrenzen'. De ministers maakten onderscheid tussen kansrijke en 'kansloze' reizigers.

Die laatste groep mag versneld worden uitgezet naar het laatste land waar ze doorheen reisden voor ze overstaken naar de EU. In Noord-Afrika zijn dat Egypte, Libië, Tunesië, Algerije, Marokko.

Ik heb voor de volledigheid aan ieder land een rapport gelinkt dat in detail beschrijft hoe thuisblijvers daar met reizigers omgaan, ook al weet ik dat weinig lezers zin hebben om over zoveel ellende te lezen.

Professor Henk van Houtum van de Nijmegen Centre for Border Research vat de deal als volgt samen: 'Het nieuwe normaal: het vieren van de afschaffing van mensenrechten van mensen en kinderen die in armoede leven, hun massale detentie, hun deportatie en het afkopen van solidariteit door de deal aan elkaar in de EU te verkopen als "historisch".'

Uiteindelijk is dit een Bijbelse strijd. Nomadische volken als de Fulani, de Masai, de Pokot, tegen de landbouwers, de sedentaire mens. Kaïn tegen Abel.

Geketende huskyhonden

We ontvingen deze week een brief van een kijker die zich zorgen maakte over de geketende huskyhonden in onze aflevering over Groenland, 'De ijsmoord'.

We lieten zien hoe de honden maanden achtereen huilen tot diep in de nacht, wachtend op de sneeuw die door klimaatverandering steeds langer op zich laat wachten.

De burgemeester van Ilulissat schreef haar een keurige brief terug, waarin hij uitlegde waarom die kettingen nodig zijn. Husky’s zijn geen huisdieren, maar willen nog wel eens bijten.

Daarom worden ze tegenwoordig alleen aan de rand van de stad toegestaan, en mogen ze alleen aan de ketting liggen.

Zijn antwoord was veelzeggend voor onze tijd: de husky is de ultieme sneeuwreiziger, aan kettingen gelegd op last van de thuisblijvers, een veranderend klimaat en culturele waarden.

Zelfs op Groenland is die strijd al lang beslecht.

Lees-, kijk- en luistertips van de redactie

Tot de volgende,
Bram Vermeulen