Hier zie je de nominaties voor de Bob den Uyl Prijs 2017 voor het beste journalistieke reisboek. De winnaar is op 11 juni bekend gemaakt. Op 18 juni is de winnaar te gast bij Jeroen van Kan in VPRO Boeken.

Laura Broekhuysen

Winter-IJsland (Querido)

Wanneer Laura Broekhuysen naar IJsland verhuist en aan een afgelegen fjord gaat wonen, wordt ze overmeesterd door het besef dat ze iets heel definitiefs heeft gedaan. Het overdonderende landschap is haar vreemd en een lange winter staat voor de deur. Haar IJslandse man is in zijn element, haar dochtertje ver-IJslandst met de dag, maar Laura zelf heeft moeite om te bepalen hoe ze zich tot het betoverende maar genadeloze landschap moet verhouden. In Winter-IJsland schrijft Broekhuysen in een zeer persoonlijke, oorspronkelijke en literaire stijl over wat het betekent om als nieuwkomer in een haar wezensvreemde en soms zelfs onbegrijpelijke omgeving een plek te vinden.

Jan Brokken

De gloed van Sint-Petersburg 
Wandelingen door heden en verleden (AtlasContact)

Toen Jan Brokken in 1975 voor het eerst Leningrad bezocht, was Anna Achmatova nog geen tien jaar dood en leefde Sjostakovich nog. Nu, veertig jaar later, doolt hij door dezelfde straten van wat nu weer Sint-Petersburg heet, op zoek naar de geest van de dichters en dissidenten van toen. Met zijn gloedvolle pen voert hij ons mee naar het rijke culturele verleden van de stad, die hij op elegante wijze vermengt met zijn persoonlijke geschiedenis. Brokken eert de vele kunstenaars en schrijvers die de stad voortbracht in een ideale combinatie van observaties, kunstbeschouwingen en anekdotes, waardoor je onmiddellijk zin krijgt om er met een grote stapel boeken naartoe te reizen.

Robert Dulmers

Bonbons voor mevrouw Assad 
Achter de linies van het Syrische regime (Meulenhoff)

Sinds 2011 komen er steeds minder journalisten in Syrië, en er zijn sinds het uitbreken van de oorlog nauwelijks journalisten die toegang zoeken tot president Assad en zijn gevolg. Schrijver en journalist Robert Dulmers besluit dat wel te doen. Met een doosje bonbons in zijn koffer en met aanstekelijke bravoure en flair weet Dulmers door te dringen tot de presidentiële kringen. Hij spreekt ministers, reist naar het front, bezoekt het graf van pater Frans van der Lugt in Homs maar ook een gaybar in Damascus. Zo ontstaat een beeld van een ontwrichte samenleving waar ondanks de oorlog het gewone leven ook doorgaat, hoe surreëel dit bij vlagen ook is.

Maarten van Riel

Op reis met mijn vader (die dood is) (Prometheus)

Als de vader van Maarten van Riel als militair naar Bosnië wordt uitgezonden geeft zijn zoon hem een dagboek mee. Ooit zullen ze samen naar de Balkan gaan. Als zijn vader na zijn missie sterft aan leukemie, besluit Maarten de reis alsnog te maken, met in zijn tas het volgeschreven dagboek. Gaandeweg vermengen de herinneringen aan zijn vader zich met diens lotgevallen in Bosnië, de turbulente geschiedenis van de Balkan en de ontmoetingen en gebeurtenissen tijdens zijn reis. Van Riel weet op onderhoudende en verhelderende wijze het grote drama van de geschiedenis te mengen met het kleine, persoonlijke verhaal van de liefde tussen een vader en zijn zoon. 

Anton Stolwijk

Atjeh 
Het verhaal van de bloedigste strijd uit de Nederlandse koloniale geschiedenis (Prometheus)

Een van de zwartste bladzijden uit de Nederlandse koloniale geschiedenis is de Atjeh-oorlog, die van 1873 tot 1942 duurde en naar schatting honderdduizend mensen het leven kostte. De gevolgen zijn tot op de dag van vandaag voelbaar, zoals blijkt uit het boek Atjeh van onderzoeker en schrijver Anton Stolwijk. Hij verbleef langere tijd op het noordelijkste puntje van Sumatra en reconstrueerde de oorlog aan de hand van talloze documenten en boeken. Daarnaast reisde hij langs de oorlogslocaties, sprak met Atjeeërs en lardeerde het verhaal met eigen reisimpressies. Het resultaat is een indrukwekkend boek over deze inktzwarte periode, geschreven met de pen van een romancier.

Frank Westerman

Een woord een woord (De Bezige Bij)

Op Frank Westerman, die in Assen opgroeide, maakten de Molukse acties in de jaren zeventig diepe indruk. Later zou hij als correspondent getuige zijn van de Tsjetsjeense terreur in Rusland. In Een woord een woord voert Westerman de lezer mee langs een reeks spraakmakende gijzeldrama’s. In een mengeling van reportage, persoonlijke bespiegelingen en historisch onderzoek stelt hij zich de vraag welke waarde het woord nog heeft in de strijd tegen de zwarte vlag van IS en de kalasjnikov. Westerman schreef een belangrijk, actueel en urgent boek dat aanzet tot denken. Hij is in staat zijn verhalen leven in te blazen en de lezer mee te slepen op een manier die maar weinigen gegeven is.

 

De VPRO Bob den Uyl Prijs, voor het beste journalistieke reisboek, wordt sinds 2003 uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder anderen P.F. Thomése, Carolijn Visser en Lieve Joris.

De jury van de VPRO Bob den Uyl Prijs bestaat dit jaar uit:

Lennart van der Meulen (voorzitter)
Naeeda Aurangzeb
Mariska van Beijnum
Mathijs Deen
Alexander Reeuwijk

Lees hier meer over de juryleden.