Europa speelt nauwelijks nog een rol op het wereldtoneel. Hoe kan ons continent zich staande houden tussen Silicon Valley en Shanghai? Tussen Washington en Beijing? De Belgische politicoloog Jonathan Holslag over de kracht van Europa in Tegenlicht Lab.

--------------------------------------------------------------------
Tegenlicht Lab - Europese smaak als wapen
zondag 19 oktober, 21.05, NPO2 

--------------------------------------------------------------------

Biografie Jonathan Holslag

Volgens de jonge, Vlaamse professor internationale betrekkingen Jonathan Holslag bevindt Europa zich in een staat van 'bijna-lethargie'.

Europa bevindt zich in een staat van 'bijna-lethargie', meent Jonathan Holslag. Binnen de onzekere staat van de huidige internationale politiek kampt Europa met hoge werkeloosheid, een verzwakte koopkracht en de toename van nationalistische spanningen tussen bevolkingsgroepen. Deze problematiek doet de Vlaamse professor concluderen dat Europa haar weg naar 'het paradijs' is verloren.

Holslag is professor Internationale Betrekkingen aan de Vrije Universiteit in Brussel. Daarnaast is hij mede-oprichter van het Brussels Institute of Contemporary China Studies (BICCS). Hij is gespecialiseerd in de opkomst van China als globale speler en de positie van Europa binnen de veranderende wereldorde. Holslag is de hoofdgast in Tegenlicht Lab komende zondag.

meer Holslag bij de vpro

Jonathan Holslag is een graag geziene/gehoorde gast bij de VPRO. Luister naar deze twee interviews en een debat van Holslag bij de radioprogramma's Bureau Buitenland en OVT als je meer wilt weten over zijn boek, zijn mening over Europa's 'bijna-lethargische' houding en hoe het volgens de politicoloog beter kan; (nee moét!) willen we nog een rol spelen op het wereldtoneel.

de macht van het westen in het midden-oosten

De leiders van Europa, de Arabische wereld en van de Verenigde Staten zijn uiterst voorzichtig als het gaat om militaire interventie in Syrië. Het machtsvacuüm dat zo ontstaat wordt opgevuld door China. Holslag legt in het programma BB uit welke interne motieven president Obama heeft om zich zo terughoudend op te stellen en welke gevolgen die rol heeft op de houding van de EU tegenover het Midden-Oosten. De Belg legt in dit gesprek met Chris Kijne op pijnlijke manier de lethargische houding van Brussel bloot tegenover het Midden-Oosten. Weet je even waar Europa staat op het wereldtoneel (aan de zijlijn). 

Uitgezonden: 4 september 2013

europa als wereldmacht

Europa bakt er dus niet veel van volgens Holslag. Maar hoe worden we dan (weer) een wereldmacht? In de aanloop naar de Europese verkiezingen organiseerden VPRO Bureau Buitenland en NRC afgelopen voorjaar samen drie speciale thema-avonden. Een van de thema's was: 'Europa als wereldmacht'. Is soft power nog wel zaligmakend, of is er bij het verschuiven van de mondiale machtsbalans behoefte aan meer Europese eensgezindheid op het gebied van buitenlandbeleid en defensie?

Jonathan Holslag ging hierover in discussie met vier andere Europa specialisten: Juurd Eijsvogel buitenlandredacteur en -commentator bij NRC, Marcel de Haas, militair-politiek analist, Harry van Bommel, Tweede Kamerlid bij de SP en woordvoerder Europese zaken en Paul Scheffer, publicist en hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Tilburg. Stevige kost, maar laat het lekker op je inwerken bij de (live) muziek tussendoor van Zazi!  

uitgezonden: 16 april 2014

OVT: de kracht van het paradijs

Als je meer wilt weten over Holslag laatste boek 'De kracht van het paradijs' dan is dit gesprek bij het radioprogramma OVT een goede voeding voorafgaand aan Tegenlicht Lab. Volgens Holslag is Europa haar rol als wereldmacht kwijt geraakt. Het continent is niet zozeer in verval, maar wel haar eerste plaats in de wereld kwijt. Toch kan Europa een renaissance beleven, aldus de Belgisch publicist Jonathan Holslag. Over de stille kracht van Europa en het (al dan niet bestaande) Chinese gevaar.  

Uitgezonden: 9 maart 2014 (OVT)

holslag bij designweek en tegenlicht