Dit jaar de 36ste editie van het International Documentary Festival Amsterdam (8-19 november). Als hoofdsponsor van IDFA leidt de VPRO de liefhebber door de documentairewereld, op het festival, op televisie, radio, online en in de gids.

televisie

Inside IDFA

woensdag 8 t/m vrijdag 17 november - te zien via NPO start, 2doc.nl, vpro.nl/IDFA

Tien dagen lang wordt de kijker in korte reportages door regisseurs en prominente documentaireliefhebbers langs de meest opvallende films van IDFA 2023 gegidst.

IDFA Primeur: Genderpoli (They and Them)

donderdag 16 november, 22.35 uur, NPO 2

Een IDFA Primeur is een documentaire die op IDFA 2023 te zien is en tijdens het festival al wordt uitgezonden bij 2Doc.

De genderpoli in Zaandam begeleidt jongeren die worstelen met hun genderidentiteit. Het advies van de genderpoli geldt als opmaat voor een verandering van het geslacht in het paspoort, of een ingrijpende medische behandeling. We komen in aanraking met behandelaren en alle dilemma’s waar ze voor staan. Hoe adviseer je bij onomkeerbare keuzes die de rest van het leven kunnen tekenen, terwijl de polikliniek worstelt met financiering en de wachtlijst groeit? Hoe ga je om met een laagbegaafde puber die van geslacht wil veranderen? Wat te doen met gevoelens van twijfel? En is er binnen het team ook ruimte voor een conservatief geluid?

Donderdag 16 november, 22.35 uur op NPO 2 (aansluitend een Inside IDFA special)

Inside IDFA special

Donderdag 16 november, 23.50 uur, NPO 2 en NPO Start

Aansluitend op de uitzending van Genderpoli / They and Them praat Sophie Derkzen na met regisseur Ingrid Kamerling, specialisten én (ervarings)deskundigen over de worstelingen en dilemma's waar sommigen van ons mee te maken krijgen.

2Doc: Subject

Woensdag 15 november, 23.15 uur, NPO2

NB Deze documentaire óver documentaires is niet geselecteerd voor IDFA, maar wordt uitgezonden in het kader van het festival.

Hoe verandert je leven als je de hoofdpersoon bent in een populaire documentaire? Mensen als Mukunda Angula uit The Wolfpack, Margie Ratliff uit The Staircase, Arthur Agee uit Hoop Dreams, Jessie Friedman uit Capturing the Friedmans en Ahmed Hassan uit The Square worden geïnterviewd over hun ervaringen. Ze vertellen wat er met je gebeurt als je leven onder een microscoop wordt gelegd en de wereld deelgenoot wordt gemaakt van je verhaal. Geregisseerd door Jennifer Tiexiera en Camilla Hall.

Woensdag 15 november, 23.15 uur, VPRO, NPO2

NPO 2 Extra

Woensdag 8 t/m zondag 19 november, 20.30 uur, NPO 2 Extra en NPO Start

NPO2 Extra toont de oogst van 2022 met elke avond een film uit de vorige IDFA-editie. Met onder meer Al wat je ziet (openingsfilm 2022), Moeders, House made of splinters en de prijswinnaars Manifesto, (Beste regie Envision 2022) en Much ado about dying (Beste regie internationale competitie 2022).

Woensdag 8 t/m zondag 19 november, 20.30 uur, VPRO, NPO 2 Extra en NPO Start

radio

Nooit Meer Slapen

vrijdag 10 en maandag 13 november, 00.00 uur, NPO Radio 1

In Nooit Meer Slapen, het nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO, spreken Femke van der Laan en Lotje IJzermans met regisseurs wiens film op IDFA wordt vertoond. Op vrijdagavond Barbara Visser van Alreadymade en op maandagavond Ingrid Kamerling van Genderpoli / They and Them.

IDFA-festival

VPRO Preview- en Reviewdag

Tijdens de VPRO Previewdag en de VPRO Reviewdag kunnen leden een dag lang genieten van een selectie aan documentaires, vanuit filmtheater Tuschinski. Met zes documentaires op de previewdag en vier documentaires op de reviewdag krijgt de bezoeker een aantal hoogtepunten van het festival voorgeschoteld.

VPRO Previewdag, woensdag 88 november, 10.00-22.00 uur, Tuschinki Amsterdam
VPRO Reviewdag, vrijdag 17 november, 10.00-18.00 uur, Tuschinski Amsterdam

VPRO Extra (film en nagesprek)

Bij twee documentairevertoningen op IDFA organiseert de VPRO een nagesprek met de makers of inspirerende gasten.

Breaking Social

De economie staat op z’n kop. Mensen die het hardste werken worden daar het minst voor beloond. En zij die het meeste verdienen, geven niets terug aan de maatschappij. In Breaking Social legt onder anderen de Nederlandse historicus Rutger Bregman deze verstoorde patronen bloot. De film laat zien hoe burgers uit de hele wereld het niet langer pikken en in actie komen. Na afloop is er onder leiding van Maaike Schoon een nagesprek met Rutger Bregman en regisseur Fredrik Gertten over de vraag: “Can we afford the rich?”.

Zondag 12 november, 13.30 uur, Carré

Genderpoli / They and Them

De genderpoli in Zaandam begeleidt jongeren die worstelen met hun genderidentiteit. Het advies van de genderpoli geldt als opmaat voor een verandering van het geslacht in het paspoort, of een ingrijpende medische behandeling. We komen in aanraking met behandelaren en alle dilemma’s waar ze voor staan. Hoe adviseer je bij onomkeerbare keuzes die de rest van het leven kunnen tekenen, terwijl de polikliniek worstelt met financiering en de wachtlijst groeit? Hoe ga je om met een laagbegaafde puber die van geslacht wil veranderen? Wat te doen met gevoelens van twijfel? En is er binnen het team ook ruimte voor een conservatief geluid? Na afloop is er een nagesprek; de gasten/sprekers worden later bekendgemaakt.

Dinsdag 14 november, 21.15 uur, Kriterion

online

vpro.nl, 2doc.nl en vprogids.nl

Op vpro.nl/idfa staat een overzicht van alle uitzendingen, interviews, tips en artikelen rond het festival. Op 2Doc.nl/idfa vind je kijktips voor het festival, interviews met regisseurs, informatie over de 2Doc IDFA Primeurs, de afleveringen van Inside IDFA én een groot aantal IDFA-klassiekers. Vanaf 19 oktober is er een speciale IDFA-bijlage te lezen op vprogids.nl/idfa.