recept: pastinaak-appelsoep

Hier vind je het complete recept van het voorgerecht pastinaak-appelsoep.

Het voorgerecht pastinaak-appelsoep komt uit aflevering 8 van het tweede seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten maakt met schapenvlees uit Warnsveld.

ingrediënten voor de selderij-walnootolie

  • 1 bosje bladselderij
  • 75 ml walnootolie
  • 75 ml lichte olie zoals zonnebloem-, druivenpit- of rijstolie

ingrediënten voor de soep

  • 2 el goede olijfolie
  • ca. 3-4 pastinaken, geschild en in blokjes
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 1,5 tl kerriepoeder
  • 1,5 tl korianderpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 vingerkootjes fijn geraspte gember (of 1 tl gemberpoeder)
  • 1,5 l groente- of kippenbouillon
  • 250 ml water
  • 1 friszure appel zoals Jonagold, Goudrenet of Granny Smith, geschild en in blokjes
  • sap van een halve citroen
  • zout en versgemalen zwarte pepper
  • ca. 16 gerookte amandelen

aan de slag

Maak eerst de olie. Breng een pannetje water aan de kook. Blancheer de bladselderij 2 minuten en schep het eruit met een schuimspaan. Laat iets afkoelen en knijp dan alle vocht eruit. Dep droog met een schone theedoek. Doe de uitgeknepen bladselderij in een hoge beker en giet de olijfolie erop. Breng op smaak met peper en zout. Zet een staafmixer erop en pureer tot het helemaal glad is. Zeef het door een fijne zeef en vang de olie op. Bewaar in een schoon flesje tot het opdienen.

Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de blokjes pastinaak en de gesnipperde ui toe en bak al omscheppend tot de ui mooi zacht en glazig wordt, dat is na ongeveer 7 minuten. Voeg dan de knoflook en alle specerijen toe. Bak 1 minuut mee.

Blus af met de bouillon, voeg de appelblokjes toe en laat de soep op zacht vuur 20 minuten sudderen tot de groenten mooi gaar zijn. Pureer de soep daarna met een staafmixer -of in porties in de blender- tot een gladde crème. Proef op peper en zout en breng de soep verder op smaak met citroensap. Giet hem in vier kommen. Druppel er selderijolie op en bestrooi met gehakte amandelen.

Pastinaak-appelsoep

Aflevering 8: Schapenvlees uit Warnsveld