recept: spelt-roggebrood

Hier vind je het complete recept van het voorgerecht spelt-roggebrood

Het voorgerecht spelt-roggebrood komt uit aflevering 1 van het tweede seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette zelf brood bakt om dik te beleggen met huisgemaakte pindakaas of chocoladehagel.

basisrecept voor brood

  • 500g bloem
  • 300 ml water of melk
  • 7g instant gist
  • 1 tl zout

 

ingrediƫnten voor het brood van yvette

  • 7g instant gist
  • 300 ml/g lauwwarm water, verdeeld in 50 ml en 250 ml
  • 1 tl agavesiroop, honing of suiker
  • 300g speltbloem
  • 200g roggemeel
  • een snuf zout
  • 1 el oregano of een ander kruid of niks
  • wat havervlokken en/of zemelen voor de garnering (optioneel)

aan de slag

Ik maak hier een brood met spelt en roggemeel, dan ziet u hoe makkelijk het is om een mix te maken; ik voeg er ook een smaakmaker (oregano) aan toe. Dat kunt u natuurlijk ook doen, zo bakt u een brood dat helemaal bij een gerecht past dat u gaat serveren.  

Weeg alle ingrediënten goed af. 

Giet de gist in een klein kommetje en schenk er zo’n 50 ml lauwwarm water en de agavesiroop op. Laat het 7 minuten staan om op te lossen. 

Meng alle droge bestanddelen, behalve de gist en de havervlokken, goed met elkaar in een kom. Maak een kuiltje in het midden. 

Giet de gist bij de bloem (in het kuiltje) wanneer hij is opgelost. Giet er bijna alle 250 ml water bij (nooit in een keer) en begin met kneden. Kneed tot alles mooi samenhangt. Misschien moet er iets meer water bij, misschien wat extra bloem. Kneed, als alles samen is gekomen tot een egaal deeg, zeker 10 minuten verder op het aanrecht. Bestuif het aanrecht met wat bloem wanneer nodig, maar gebruik het spaarzaam. Het deeg wordt minder elastisch van te veel extra bloem. 

Leg de deegbal dan terug in een schone, licht ingevette kom en dek het af met een doek of plasticfolie. Laat 1 uur rijzen. Of tot het verdubbeld is in hoeveelheid. Soms moet het iets langer. 

Wanneer het deeg zeker is verdubbeld in volume kan het nog eens gekneed worden. 

Druk de lucht uit het deeg. Kneed nu korter: een minuut of vijf. 

Vorm een ovale bol en leg hem met de naad naar beneden op een vel bakpapier of op een ingevette bakplaat of cakevorm. Laat het deeg weer 30 minuten rijzen. 

Maak vervolgens met een scherp mes een inkeping over de lengte van de bol en bestrijk hem met wat water. Bestrooi eventueel met wat zemelen of havervlokken.  

Verwarm intussen de oven voor op 180 graden. Bak het brood in circa 35 minuten mooi bruin en gaar. Laat hem voor het doorsnijden eerst even afkoelen.

spelt-roggebrood

Aflevering 1: Boterham met pindakaas