Zin om je hersenen te stimuleren? Vergeet visolie, pillen en klassieke muziek. Hier zijn drie wetenschappelijk verantwoorde brainhacks voor de levensgenieter.

Het radioprogramma Hersengymnastiek werd vandaag precies 75 jaar geleden voor het eerst uitgezonden. Leuk, zo'n kennisquiz, maar niet de meest actuele manier om je brein te stimuleren. Hoe doe je dat in 2013?

duik de kroeg in

In de tuin een appel op je hoofd krijgen, en dan een geniale ingeving? Helaas, bijzondere ideeën, ontdekkingen en uitvindingen ontstaan niet vanuit het niets in het individuele brein. Ze groeien langzamerhand, in de interactie tussen verschillende mensen met hun specifieke talenten en achtergronden. Watson en Crick (de Nobelprijswinnaars die de structuur van DNA ontrafelden) zaten regelmatig met collega's in de kroeg hun onderzoek te evalueren. Ideas having sex, in de woorden van Matt Ridley. Daar komen geesteskindjes van.

ga op een lekkere taalvakantie

Met het aanleren van een nieuwe vaardigheid zet je ongebruikte hersengebieden aan het werk. Het leren van een nieuwe taal in een zonnig land bijvoorbeeld. Of het leren bespelen van een instrument. Hersengebieden als de hippocampus gaan daar spontaan van groeien.

ga buiten spelen

Of je nu gaat voetballen, fietsen of figurerunnen, beweging zorgt voor een goede doorbloeding van je grijze massa en verbetert het concentratievermogen. Je krijgt er geen hoger IQ van, maar benut de aanwezige capaciteit wel beter. Er zijn zelfs aanwijzingen dat hardlopen de aanmaak van nieuwe hersencellen stimuleert.

wat niet werkt

Baby Bach, vette vis en oppeppende pillen stonden de afgelopen jaren flink in de belangstelling als brainboosters, maar hun imago is beter dan hun werking.

1. Visolie. Rond veel onderzoek naar de werking van omega 3 vetzuren hangt een luchtje. Vette vis mag dan goed zijn voor hart en bloedvaten, de claims voor toegenomen intelligentie lijken boterzacht.

2. Pillen slikken. Die kunnen je concentratievermogen wel verbeteren, maar slechts voor korte tijd en dan nog alleen bij mensen die ondermaats presteren.

3. Naar klassieke muziek luisteren. Inderdaad vergroot het beluisteren van Mozart je ruimtelijk inzicht, maar dat geldt voor alle muziek waar je naar luistert. En Amerikaanse studenten die vaak naar Beethoven luisterden, waren gemiddeld inderdaad intelligenter. Maar de vraag blijft: werden ze intelligent van Für Elise, of luister je ernaar als je intelligent bent?