Kleilife is een interactieve serie voor kinderen, in vorm van een ongewone talentenjacht. Kinderen kleien thuis een pop met een speciaal talent, ze scannen deze in met een mobiele app, en sturen deze scan in, inclusief karakterschets. Hun pop maakt dan kans om te performen in een aflevering van de serie.

Kinderen zijn steeds actiever in de digitale wereld en hebben daar de mogelijkheden om heel creatief te zijn: ze kunnen zelf bijvoorbeeld hele gamewerelden te bouwen en hun eigen karakters ontwerpen. Daarentegen zijn TV-programma’s en online series bijna altijd eenrichtingsverkeer. Kinderen kunnen hier niet of nauwelijks actief aan bijdragen, los van een achteraf een like geven of een reactie plaatsen. 

Tegelijkertijd lopen de digitale en fysieke wereld voor deze generatie steeds meer naadloos in elkaar over. Als VPRO vinden wij het belangrijk om creativiteit, speelsheid en agency bij kinderen aan te moedigen en een platform te bieden voor hun werk.    

Doel: "KleiLife biedt een op een luchtige manier tegenwicht aan de gladgestreken perfectie van talentenshows. Ook geeft het kinderen de mogelijkheid actief bij te dragen aan een serie, en de magische grens tussen hun realiteit en het scherm te doorbreken." 

Het concept is gebaseerd op de interactieve installatie Two Sides van Nou & Herkauw.  

Stand van zaken

De afgelopen periode hebben we twee aspecten van dit concept gevalideerd in samenwerking met NPO Innovatie. 

Validatie van 3D-scantechniek

Het is de bedoeling dat kinderen thuis zelfstandig hun kleipop kunnen inscannen en uploaden zodat een 3D-scan wordt gegenereerd. Hiervoor hebben we we samen met technische partij Buro Meta en Nou & Herkauw een prototype van een scan-app ontwikkeld, op basis van photogrammetry-techniek. Tests met het prototype op Cinekid festival (oktober 2022) en een basisschool in Eemnes (januari 2023) wezen helaas uit dat deze techniek niet stabiel genoeg is. Bovendien duurde het terugontvangen van het 3D-model de kinderen te lang. We hebben besloten deze technische aanpak stop te zetten niet en gaan nu een alternatieve technische aanpak voor de app te verkennen: het genereren van een 3D-model op basis van AI.

Validatie van inhoud en proces

We organiseerden in oktober 2022 een testdag op Cinekid, waar kinderen een mock-up trailer van het project te zien kregen, een kleipop konden maken en een talent voor de pop konden verzinnen. Uit ons publieksonderzoek die dag is gebleken dat kinderen in de Zapp-doelgroep (6-12 jaar) enthousiast zijn over het concept. Een project als Kleilife vergt ook nieuwe skills van scenarist en regisseur: ze moeten kunnen omgaan met input van gebruikers op een creatieve en zinnige manier. Om dit proces te verkennen hebben scriptschrijvers Renske de Greef, Rutger Lemm en Rein Mulder twee kleikarakters uit de Cinekid-testdag geselecteerd en op basis van deze karakters scripts voor twee proefafleveringen geschreven. Ook hebben we in samenwerking met animatiestudio Stolen Goods animatics (bewegende storyboards) geproduceerd voor deze proefafleveringen.