De computer hoor je op de achtergrond nog ruizen. Team 8 is de laatste minuten nog keihard in de weer om tijdens hun eindpitch een werkend prototype te laten zien. Samen met verschillende publieke omroepen en RTV Oost zetten acht teams twee lange dagen alles op alles op zoek naar game-tech antwoorden op uiteenlopende vragen.

Medialab zoekt voor de tweede Hackathon van dit jaar de samenwerking op met Saxion. In hun XR-Lab hebben we studenten Saxion, Universiteit Twente, ROC Twente en AKI kunnen matchen met een omroep om samen te werken aan een prangende vraag waar de omroepen wat extra slimme koppen bij kan gebruiken. De teams zijn gebrand om te winnen. Het winnende idee wordt namelijk door een groep Saxion studenten verder uitgewerkt en doorontwikkeling bij NPO-innovatie.

Twee dagen hacken met game-technologie

Publieke pioniers

 

De hackathon werd een dag eerder al afgetrapt met een Publieke Pioniersavond. Een industriële zaal met hoge plafonds bij creatieve broedplaats TETEM was het decor. Een inspiratieavond vol enthousiaste sprekers. Live ondertitelt door vertaalsoftware van Powerpoint, die ook het Vlaamse accent van de eerste spreker Ezra Eeman van NPO-innovatie vlekkeloos weet te vertalen naar het Engels.

Eeman vertelt over hoe NPO-innovatie makers ondersteunt en begeleid van goed idee, naar sterk project. Hij vindt het programma van Publieke Pioniers heel belangrijk. Eeman: “We willen de drempel naar innovatie zo laag mogelijk maken. Met publieke pioniers en de hackathons zoeken we uit hoe we met de technologie van morgen nieuwe media kunnen maken die echt gaat verrassen en verbazen.”

Lokale sprekers en omroepmedewerkers wisselen elkaar daarna af en het publiek stelt scherpe vragen. Een enthousiaste groep studenten die de dagen erna mee gaat doen met de hackathon laat zich inspireren door de mogelijkheden. Met de signature alcoholvrije cocktail van TETEM in de hand stonden ze lekker te netwerken op de afsluitende borrel.

Virtuele Virtuozen

Het is de eerste VPRO Medialab hackathon onder de creatieve vleugels van onze nieuwe eindredacteur Abel Enklaar. Abel is interdisciplinair maker die het snijvlak van nieuwe media, technologie, kunst en samenleving ontdekt. Hun eerste hackathon stond in het teken van gametechnologie. Abel: ‘We willen ontdekken welke mogelijkheden er allemaal schuilgaan in de wereld van de gametechnologie. Welke creatieve en inhoudelijke mogelijkheden bieden deze media en hoe kunnen we het inzetten om verhalen op een nieuwe manier te kunnen vertellen.’

Met die vragen trekt team Medialab naar Enschede. Waarom Enschede? Abel: “We willen naar daar waar de kennis zit. Ze noemen het niet voor niets het innovatie hart van het Oosten. We willen blijven ontdekken wat de lokale community onze omroepen kan leren. Ik vind het belangrijk dat we goed blijven onthouden hoeveel kennis er al is, aan ons de taak om die kennisnetwerken met elkaar te verbinden.”

Winnen! 🥁

‘Aristoteles, wordt het niet tijd dat ik mijn stiekeme flirt verkering ga vragen?’ of ‘Wat zou Herriet Taylor Mill zeggen over ruziën met mijn vrienden?’ Human ontwikkelt de Tree of Live. Een tool waar je door middel van AI grote levensvragen aan oude en nieuwe filosofen kan stellen. Bevalt t antwoord je niet? Geen probleem, misschien is er een andere filosoof met een betere visie.

Na een sterke pitch met duidelijke visuals is de jury overtuigd: team HUMAN verdient de eerste prijs! Hoe bewust het team omgaat met de ethische kant van AI en de toepasbaarheid van game technologie bij het project trok de jury over de streep. Ze zijn erg benieuwd hoe de Saxionstudenten het project samen met de winnende omroep gaan doorontwikkelen.

Jury

Egon Verharen

Manager NPO Innovatie

Rients Dijkstra

Docent Game Design ROC Twente

Celine Daemen

Regisseur Transdisciplinaire kunst.

De teams

Team 1: re:live

Tijdens een levendige hackathon van vorig jaar kwam de VPRO met het idee om voor Lowlands, een paar weken na het fysieke festival, een vette virtuele verslaglegging te ontwikkelen. Tijdens deze hackathon van dit jaar buigt het team zich over de vraag: ‘hoe dan?’ Hoe krijgen we onze festivalfans flirtend in de rij voor een Dixi en hoe vind je elkaar weer terug na het springen in een moshpit op je beeldscherm? Ze brainstormen over hoe je moet dansen in een virtuele wereld en werken aan een live demo die ze tijdens de eindpitch laten zien.  

Team 2: Trip advisor

De vraag van BNNVARA (aka team augurk) was vooraf al rond. Taboes doorbreken en bewustwording creëren rondom drugs. Waar? In een veilige virtuele wereld. Belangrijk voor het team is het plezier en de veiligheid van de gebruiker, zowel on- als offline. In een choose your own adventure game waarin de gebruiker kiest over welke drugs die meer wilt weten, leert de gebruiker de do’s en don’ts. Een van de lessen: drink voldoende -dus niet te veel- water, anders verander je in een augurk.

 

Team 3: Oost Wanted

De coaches van team 3 kwamen met een duidelijk probleem. RTV Oost voelt zich als regionaal journalistiek platform te veel zender van nieuws. Het is op zoek naar meer interactie met het publiek. De oplossing heet (m)Oost Wanted. Het idee: iedereen kan nieuwsmaker worden. Het publiek wordt meer betrokken bij het soort nieuws dat zij willen zien. RTV Oost gaat op een andere manier onderzoeken wat hun publiek wil lezen.

Team 4: After the facts

Team NOS ontwikkelt een prototype van een app om leerlingen voor te bereiden op een on- en offlinewereld waarin factchecken een vaardigheid is geworden om goed onder de knie te hebben. Door middel van een game leren basisschoolkinderen bronnen te controleren en valideren en krijgen ze een inkijkje in wat er nodig is om NOS-waardig nieuws te maken. De jury is onder de indruk van het hoge niveau dat team NOS met twee dagen hard werk heeft kunnen neerzetten.

Team 5: Earth Challenge

Reis door de tijd, word een dinosaurus en ontwijk de meteorieten of spring naar een andere dementie bouw mee aan de toekomst van de aarde. Team KRONCRV wil een gameaanvulling voor een educatief programma over het leven, de natuur en het ontstaan van de aarde. Het liefst in Roblox. Door verschillende levels te doorlopen in obstakelspel leert de gebruiker in verschillende levels over het ontstaan van de aarde.

Team 7: Masterclasses

Een oud idee, een nieuwe insteek. Met NTR Masterclasses sta je als publiek direct in contact met je host. Wie die host is, kan je misschien zelf wel kiezen. Misschien legt Albert Einstein wel zelf de relativiteitstheorie aan je uit. Afhankelijk van je doelgroep kan je het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Het lijkt de jury veel werk, maar het enthousiasme voor het idee was absoluut groot!  

Team 8: NL van straks

Zoek je eigen straat op en kom erachter hoe deze eruit zou zien als die door klimaatverandering onderwater komt te staan. Team VPRO stampt in twee dagen een indrukwekkende en werkende demo uit de grond die je dit kan laten zien. Het idee van team VPRO is om in een fact-based game de gevolgen van de klimaatcrisis op een nieuwe manier over te brengen. Het wil ook laten zien wat je vandaag nog kan doen om die toekomst te beïnvloeden. 

Een sterke Hackathon

Voorzitter van de jury Egon Verharen benadrukt tijdens de presentatie van de winnaar hoe onder de indruk hij is van het niveau van de pitches en de potentie die hij ziet in meerdere projecten. Ook geeft hij de teams nog mee om echt op de jury af te stappen voor persoonlijke feedback tijdens de borrel. Een uitnodiging waar meerdere teams zeker gebruik van hebben gemaakt. Wij verwachten dat Verhagen de komende maanden meerdere aanvragen op zijn bureau voorbij ziet komen die tijdens de hackathon een eerste proefversie hebben gekregen.

Op 28 november gaat de volgende hackathon van start in. Het onderwerp is synthetische media en is in beeld en geluid Den Haag. Meer weten? Klik dan op deze link. Meedoen? Schrijf je hier in.

Partners

Publieke Pioniers #2 kwam tot stand in een samenwerking van VPRO Medialab, Saxion, TETEM en NPO Innovatie. 

Saxion: www.saxion.nl

Tetem: www.tetem.nl

NPO Innovatie: innovatie.npo.nl/ 

 

Over Publieke Pioniers

Verbindingen in media-innovatie, storytelling, nieuw talent en publiek

Publieke Pioniers is een intiatief van het VPRO Medialab en NPO Innovatie om vanuit de omroepen samenwerking op te zoeken met makers, innovators, en instellingen in het hele land. We zoeken innovatie-hubs op, starten intensieve samenwerking met onderwijs-instellingen waar de media-makers van morgen worden opgeleid. Dat doen we ondermeer in een unieke combinatie van publieke events en hackathons, in wisselende partnerships maar altijd op locatie. Gedreven door ons motto Met|Voor|Door (het publiek) en altijd met publieke waarden by design, organiseren we in 2023:

  • Publieke Pioniers #1: Écht sociale netwerken (Bibliotheek LocHal, MindLabs) Tilburg, juni 2023
  • Publieke Pioniers #2: Virtuele Virtuozen (Saxion, ROC, Artez, Universiteit Twente) Enschede, september 2023
  • Publieke Pioniers #3: Synthetic Truth (Beeld en Geluid, Den Haag), Novemeber 2023

Meer over Publieke Pioniers