Metropolis

poep

We schijnen wel drie jaar van ons leven op het toilet door te brengen. Maar wat gebeurt er met die grote boodschap nadat wij hem weggebracht hebben? Metropolis vertelt verhalen uit en rond het kleinste kamertje ter wereld.

De meeste huizen van de Roma gemeenschap in de regio Knezja in Bulgarije zijn niet aangesloten op het riool. Met hulp van de EU gaat dat nu wel op grote schaal gebeuren. Dit geeft echter een probleem: de Roma’s werken veel buiten en poepen daarom graag op het buitentoilet in hun tuin. Maatschappelijk werkster Elena is er in ieder geval uit: ‘De romagemeenschap kent veel problemen. Maar over een ding zijn we het eens: riolering is een absolute noodzaak.’

De bewoners van de Mumbaise sloppenwijken in India gaan liever door de hurken in de buitenlucht. Een riolering zoals wij die kennen is er niet, dus doen de meeste bewoners hun behoefte dagelijks op het nabijgelegen strand. ‘Er zijn maar 4 toiletgebouwen op een inwonertal van 25.000,’ legt een van de bewoners uit. ‘Tegen de tijd dat je aan de beurt bent, is er een dag voorbij.’ En wat krijg je dan? Precies, een strand vol stront.

In Griekenland heeft de economische crisis ook effect op de manier waarop mensen hun behoeften doen. Maria woont op een campus in Athene, waar zij met 30 andere studenten één werkende WC moet delen. De rest van de toiletten is kapot, en wordt door geldgebrek van de Universiteit niet gemaakt. Ook op de schoonmakers wordt bezuinigd, dus het gebruik van die ene wc is niet bepaald een schone ervaring. Maria neemt daarom steevast haar eigen, met vissen versierde toiletbril mee als ze moet.

De Peepoo collector is een manier om plas en poep netjes op te vangen. De bewoners van sloppenwijk Kibera in Nairobi, Kenia, deden hun behoefte lange tijd gewoon op straat, of achter hun huisjes. Maar nu Ruth Auma van Peepoople hun uitwerpselen komt ophalen in de daarvoor bestemde zakjes, wordt het langzaam een beetje netter in de buurt. Al vinden sommige mannen het nog een smerig idee om binnenshuis te poepen. ‘Ik betaal liever voor een openbaar toilet. Een toilet hoort ver weg van huis.’

In een normaal riool worden de normale ‘zaken’ gedropt, maar in Mexico-Stad gaat het er iets anders aan toe. Regelmatig worden er koelkasten, auto’s en zelfs dode koeien in het riool gedumpt. Dat zorgt natuurlijk vaak voor opstoppingen. Gelukkig redt Don Julio Mexico-Stad van haar eigen poep, hij is namelijk rioolduiker. ‘Mensen vinden mij een beetje gek, maar ik houd van mijn werk. Heerlijk, dat vieze water!’, aldus Don Julio.

Tenda behoort tot de kleine groep christenen in Landi Kotal, Pakistan, tussen een meerderheid van moslims. Nu de moslims de banen verdelen in dit gebied, is Tenda gedoemd tot een baan als wc-schoonmaker. Elke dag haalt hij geld op bij de plaatselijke wc, waar veel buurtbewoners hem minachtend behandelen. Gelukkig heeft Tenda zijn patrijsjes, die hij meeneemt naar gevechten, ‘Mijn vogels accepteren me tenminste zoals ik ben’.