De regels van datingland zijn voor iedereen soms ingewikkeld, maar zeker voor een 'banaan'. Maker Pete Wu noemt zichzelf een banaan: Chinees van buiten ('geel') en Nederlands van binnen ('wit'). In de serie Pete en de Bananen gaat Pete op zoek. Hoe werkt daten eigenlijk voor hem? En hoe ervaren andere 'bananen' dit? Een serie over liefde en daten tussen twee werelden in.

over de serie

In de driedelige documentaireserie Pete en de bananen onderzoekt journalist Pete Wu het mooiste dat er is: de liefde. Alleen voor een 'banaan' gelden andere dateregels: zij staan namelijk tussen twee vaak botsende culturen in. De Chinese cultuur van hun ouders en de Nederlandse waarin ze zijn opgegroeid. Samen met andere 'bananen' bespreekt Pete zijn eigen onzekerheden over de heersende westerse schoonheidsidealen en de fetisjering van Oost-Aziaten. Ook loopt hij tegen muren op, bijvoorbeeld met het racistische verzoek ‘No Asians’ dat hij tegenkomt op sommige datingprofielen. 
Hoe beïnvloeden de verwachtingen en regels zijn datingleven? En wat als je als 'banaan' aan geen van beiden kan voldoen? Zijn zoektocht voert Pete langs de psycholoog, bruiden, sekstelefonistes en fotomodellen. En gaat hij voor het eerst op date met een andere Chinees-Nederlandse jongen om te kijken of dat iets verandert aan zijn beeld van de liefde. 

aflevering 1

Wat nou als je date niet enkel aan jouw eisen moet voldoen, maar ook aan die van je ouders? Pete merkt dat dit voor hem als 'banaan' een grote rol speelt in zijn datingleven. Maar hoe is dat eigenlijk voor andere 'bananen'? Wat voor keuzes maken zij in de liefde en wat voor rol spelen hun ouders daarin? In aflevering 1 start Pete samen met hen zijn zoektocht.

aflevering 2

De ouders van Pete hebben al bepaalde verwachtingen. Maar op de datingmarkt in Nederland neemt een eisenlijst andere proporties aan. Pete moet altijd nadenken hoe men hem plaatst, hoe Nederlands een 'banaan' als hij zich ook voelt. Pete ziet er Chinees uit, en dat wordt niet altijd aantrekkelijk gevonden. Hoe ga je daarmee om? Hoe positioneer je jezelf in datingland als je zelf qua uiterlijk niet aan de huidige normen voldoet? En hoe gaan andere 'bananen' er mee om?

aflevering 3

Pete is nog nooit op date geweest met een Chinese Nederlander. Waarom eigenlijk niet? Hij zou als geen ander begrijpen hoe moeilijk het is om te daten wanneer je tussen twee culturen instaat. Omdat het niet per se lekker loopt in Pete zijn huidige dateleven neemt hij een sprong in het diepe. Hij gaat voor het eerst op date met een Chinees Nederlandse man. Is de liefde maakbaar?

over de maker

Pete Wu (34) is al lekker bezig in het medialandschap als journalist. Hij schrijft voor Volkskrant, VICE en Brandpunt+. Ook is hij net bij uitgeverij Das Mag gedebuteerd met De bananengeneratie: over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu. Pete is naast zijn schriftelijke succes nu ook geïnteresseerd in het verbeelden van zijn ideeën. Samen met Dorst heeft hij zijn eerste driedelige documentaireserie Pete en de bananen gemaakt.

Pete wil met zijn serie herkenbaarheid en zichtbaarheid creëren voor andere Chinese Nederlanders, maar ook een inkijkje geven in zijn wereld voor niet-Chinese Nederlanders. "Nederlanders van Oost-Aziatische afkomst zoals ikzelf zijn notoir onzichtbaar en vaak vergeten in de traditionele media, terwijl zij de vierde grootste niet-westerse migrantengroep vormen. Dus zie ik mezelf amper terug in de reclames, de talkshows, de grote sporten, de politiek, het onderwijs en de films, boeken en andere kunsten – én dit gebrek aan verhalen vanuit deze groep Nederlanders werkt onwetendheid, en daarmee discriminatie en stereotypering in de hand. Hoe minder er wordt geschreven over Chinese Nederlanders, hun gedachten, meningen en kijk op de wereld, hoe eendimensionaler het beeld is dat er over hen bestaat. Daarom heb ik deze serie gemaakt, eentje die én herkenbaar is voor Chinese Nederlanders én informatief voor niet-Chinese Nederlanders én bijdraagt aan die zichtbaarheid én ook nog eens verschillende verhalen belicht," aldus Pete.

Pete en de bananen is geregisseerd door Pete Wu en Willem Timmers. Willem Timmers is bekend van onder andere VPRO-productie Mijn seks is stuk, de korte VPRO-docu Acting straight en de documentaire Aan de andere kant. Voor VPRO Dorst heeft hij in 2016 de short Jordy in transitland gemaakt.

makersinterview

In de media

gemaakt door

regie Willem Timmers & Pete Wu
research Pete Wu
montage Willem Timmers
eindredactie Assumpta Heidemeijer
productie Nynke Jurgens
camera Willem Timmers
geluid Matthijs Klijn
muziek Ricky Cherim
mixage Brandon Grötzinger
vormgeving graphics Willem Timmers
camera-assistentie Kasper van Alphen & Martijn de Vos
licht studio Stan Widdershoven
set design studio Studio IOIA
runner studio Eden Goldberg
kleurcorrectie Fernando Barrientos
videoredacteur Kasper van Alphen
productie-assistent Britt Bennink & Carmen Staneke
marketing & communicatie Innes van den Heuvel & Christa Niekamp
voice-over opname Alfred Koster 
transcriptie Emma Magré 
  
 

© 2020 vpro dorst 

 

 

 

 

 

 

                                               

met dank aan
Kelly van Binsbergen
Jonnah Bron
Yukie Chiu
Charlotte Ha
Sai Heng Lau
Long Lie
Lia Jongeboer-Lu
Rui Jun Luong
Kiriko Mechanicus
Chuy Nguyen
Chun Sensei
Terry Tao
Edwin Tjon
Lily Tjon
Sioejeng Tsao
Sarah Wong

Siu Yim Chang
Nele Eeckhout
Kevin Kwee
Emma Lesuis
Roziena Salihu
Waas Thissen
Ronald Tjon
Quico Touw
Karin Vermeulen
Raisa Wirjosentono
Tong Da Wu
Chun Lan Lai-Wu
Ruby Deelen
Anouk Kamminga
Marije Meerman
Anna Pedroli
Randy Vermeulen
Eva Selderbeek  
Bruidsboutique la Bella Blanca
De Walvis
Youseum
Tolbar