'Ik werd laat wakker gebeld door een vriend. De brand was al tot de zevende verdieping gekomen,' zegt de Ethiopische-Nederlander Abraham Abebe. De eerste keer neemt hij niet op. De tweede keer dat deze bezorgde vriend hem belt, die in hetzelfde gebouw woont, betekent de redding voor Abraham en zijn gezin.

Rik Delhaas spreekt Abebe in het eerste deel van een tweeluik over de brand in de Londense Grenfell Tower. De brand wordt nu al bestempeld als de grootste naoorlogse tragedie van de Britse hoofdstad.

De Nederlander Abebe woonde 23 jaar in Amsterdam, waar hij het restaurant Ibssa runde. Sinds ruim een jaar woonde hij met zijn vrouw en zoontje van vijf op de zevende verdieping van de afgebrande toren die nu als zwartgeblakerde fakkel de West-Londense horizon ontsiert.

Abebe woonde dus drie verdiepingen boven de plek waar de brand ontstond. Hij en zijn gezin weten ternauwernood hun appartement te ontvluchten. Maar op die vreselijke 14e juni komen 72 mensen om. Maar dat aantal zal zeer waarschijnlijk oplopen, want de identificatie kan nog tot volgend jaar duren.  

Abraham’s vriend Paulus, die hem waarschuwde voor de brand door te bellen, verloor zelf zijn zoontje Isaac. 'Ik durfde niet tegen mijn zoontje te zeggen dat Isaac dood was. Het was zijn beste vriendje,' vertelt een nog altijd aangedane Abraham. Het jongetje is in het trappenhuis op de dertiende etage gestikt door de rook. Vriend Paulus, die zijn kind tijdens de poging om te ontsnappen kwijtraakte, is een gebroken man.

hulpactie

Abraham en zijn vrouw zijn al hun bezittingen kwijtgeraakt. De schoonzus van Abraham is daarom een hulpactie gestart.

Beluister ook het twee deel van de Grenfell Tower-reportage, waarin Rik Delhaas met sociaal geograaf Joost Beunderman, die een eigen bedrijf heeft op het gebied van stedenbouw in Londen, een kijkje neemt in de wijk waar Grenfell Tower staat.

meer van Bureau Buitenland