In zes delen reist Jelle door delen van de Kaukasus om het volk rondom Sotsji beter te leren kennen. Op deze pagina vind je algemene informatie over de Kaukasus: waar ligt het en wat is handig om te weten? En wat is dat eigenlijk voor stad, Sotsji? 

Sotsji is de Costa del Sol van Rusland, maar dan nog iets goedkoper. Sotsji is beroemd om haar subtropische klimaat en begroeiing en haar vele hotels en kuuroorden. In de hele voormalige Sovjet-Unie herinnert Sotsji mensen aan hun eerste strandvakantie en hun eerste vakantieliefde. De geur van zonnebrandolie, zweet, alcohol en gegrild vlees voert de boventoon. De sentimentele muziek is oorverdovend. In de winter gebeurde hier niets. Tot nu. De Winterspelen komen eraan.

Het Sotchi Project van Rob Hornstra & Arnold van Bruggen

Russische Riviera met rafelig randje

De burgemeester van Sotsji is er helemaal klaar voor: in een interview met de New York Times deze week somt hij trots op wat er de afgelopen jaren allemaal wel niet in Sotsji is gebouwd en aangelegd: ruim 320 kilometer aan nieuwe wegen, 49 nieuwe hotels met 24.000 kamers, 55 bruggen. Het mocht wat kosten: nu al staat de teller op 51 miljard dollar, ruim elf miljard dollar meer dan de 40 miljard die China uitgaf aan de Zomerspelen van 2008.

Poetin wil zichzelf en zijn land verkopen aan de wereld. Sotsji is daarbij niet voor niets gekozen. De regio wordt wel eens de Russische riviera genoemd, correspondent Olaf Koens vindt dat trouwens een beetje overdreven, zei hij in een gesprek met Tessel Blok voor Villa VPRO (11 april 2012)

'Nou dat is wel heel erg overtrokken. Ook Sotsji was een soort kuuroord, maar het is wel een heel bijzonder gebied. Subtropisch, er groeien palmbomen en bananen. Veertig kilometer verderop tref je pistes aan om te skieën.'

Zo'n vier miljoen toeristen komen er elk jaar in Sotsji, op zoek naar de goudgele stranden, de mineraalbronnen en om ruines te bekijken, die ook op de lijst van unesco werelderfgoed staat.

Het klimaat heeft korte winters en lange zomers, het is er nu rond de 14 graden. Maar, denk je vast: wat heb je daar te zoeken voor de Olympische Spelen? Nou, in een kleine straal rondom zijn bergen en daar ligt de sneeuw. Op bijvoorbeeld circa 50 kilometer ten oosten van de stad ligt de wintersportplaats Krasnaja Poljana. Zomer en winter zo dichtbij maakt dit gebied zo bijzonder.

Op YouTube zijn er gelikte promofilmpjes te zien van Sotsji. Wel leuk om een beetje een beeld te krijgen waar onze sporters straks rondlopen, of jij zelf als supporter... of vrijwilliger. Want die zoeken ze namelijk nog. Bekijk onderstaand hilarische filmpje waarin ze een oproep doen voor vrijwilligers. Je kan bijvoorbeeld huizen poetsen van ouderen die er wonen. 

de andere kant

Maar Sotsji is meer dan alleen palmbomen, cocktails en lange zwoele zomeravonden. Daarvoor hebben we Human Rights Watch. De mensenrechtenorganisatie deed onderzoek wat de hele transformatie van Sotsji, van toeristische badplaats tot centrum voor topsport, betekent voor de lokale bevolking. En dan hoor je net als in Peking of Londen dat er mensen gedwongen uit hun huizen moeten, omdat op dat plekje een stadion gebouwd moet worden of een parkeerplaats.

Volgens de Russen kreeg iedereen een nieuwe woning toegewezen, maar de onderzoekers van HRW ontdekten dat sommige autoriteiten een trucje hadden bedacht, zodat sommigen opeens nergens meer aanspraak op konden maken.

HRW sprak ook mensen van wie hun huis zo ernstig verzakt was door de enorme bouwwerkzaamheden, dat in hun woning blijven te gevaarlijk werd. Bekijk de verhalen die HRW optekende op onderstaand youtube film.

Zelf kijken en luisteren

Onze correspondent Floris Akkerman ging pas geleden zelf kijken. Terwijl Moskou jaagt op homo's, blijkt er in Sotsji gewoon een homobar te bestaan. Hij ging op bezoek bij Club majak waar Russische travestieten het erg naar hun zin hebben. Luister maar.

best beveiligde Olympische stad ooit

Sotsji zal de best beveiligde Olympische stad ooit zijn. Dat is niet voor niets: de Kaukasus staat bekend om eeuwen van geweld. Tsjetsjenie, Dagestan (ontvoering van Artsen zonde rgrenzen hulpverlener Arjen Erkel en hier kwam ook de moordenaars vandaan die in Boston tijdens de marathon een aanslag pleegden). Grote delen zullen zijn afgesloten, paramilairen zullen volgens de correspondent van de BBC continu de Zwarte Zee, waar Sotsji aan grenst, bewaken.

met dolfijnen zwemmen

Stel alle Nederlanders sporters liggen eruit en je wilt zelf ook nog wel even op je skies een flinke bergtop afdalen of met dolfijnen wilt zwemmen- zonder al die paramilitairen in je nek: overweeg dan eens Abchazie. Dat land, of eigenlijk autonome provincie, ligt op slechts vijf kilometer van Sotsji vandaan. Het gebied is vier keer zo klein als Nederland en wil heel graag onafhankelijk zijn, maar het wordt slechts door zes landen erkens, onder wie Rusland. Het is een heel geisoleerd gebied, corruptie is er enorm. Toch heeft het enorme potentie. Maar waarom onderneemt het Bureau van Toerisme geen actie?

Arnold van Bruggen, documentairejournalist en bekend van het Sotsji Project ging er afgelopen voorjaar kijken en maakte voor Bureau Buitenland er een radioreportage over.

meer weten over de regio en de serie