Hier vind je het complete kerstrecept van het hoofdgerecht runderrollade van runderlende en groene kruiden.

Het hoofgerecht rollade van runderlende en groene kruiden komt uit aflevering 1 van de kerstserie van Koken met van Boven, waarin Yvette heerlijke gerechten maakt voor een heerlijk kerstdiner. Aan de slag!

ingrediënten voor de rollade

  • ca. 1 kilo runderlende, ook wel zijlende genoemd, aan één stuk
  • 4 bosjes mix van de volgende kruiden (bij elkaar ca. 100 g),
  • rozemarijn, salie, peterselie (40 gram zeker), bieslook
  • 3 tenen knoflook, gepeld
  • het broodkruim van 2,5 gemalen sneetjes wit casinobrood
  • 100 ml olijfolie
  • peper uit de molen en flink zout
  • olijfolie, om in te bakken

ingrediënten voor de groene olie

  • 1 grote bos peterselie
  • 200 ml olijfolie van goede kwaliteit
  • het sap en de rasp van ½ citroen
  • peper uit de molen en zout

extra nodig voor de rollade

  • rolladetouw, verkrijgbaar bij keukenspeciaalzaken
  • vleesthermometer: kerntemp: 52 voor rood- rosé en 56 voor rosé

voorbereiden

Leg het grote stuk lende op een schone plank en snijd het net niet door de midden. Klap het open en snij de opengeklapte zijkanten nogmaals net niet helemaal door, zodat je één groot stuk krijgt. Leg er een stuk plasticfolie op en sla een aantal keer met een deegroller erop om een mooi plat stuk vlees te krijgen. Bestrooi rijkelijk met peper en zout.

Maal alle kruiden, knoflook, olijfolie en broodkruim tot een mooi groen poeder in de keukenmachine. Bestrooi de uitgeklapte lende ermee en rol het vlees op. Bind het op met rolladetouw. Zet afgedekt in de koelkast weg.

Blancheer de peterselie voor de olie een paar seconden in een pan kokend water. Schep ze uit de pan en dep ze droog. Verwarm de olie tegen de kook aan. Doe de peterselie in een hoge beker, voeg citroensap toe, peper en zout. Zet de staafmixer erop. Giet al malende de hete olie erbij en maal tot een knalgroene olie verkregen is. Bewaar de olie tot gebruik.

aan de slag

Haal het vlees een uur voor het bereiden uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit de olijfolie in een zware braadpan.

Bak het vlees rondom bruin in de pan. Aan alle kanten zeker 5-7 minuten. Zet de pan dan in de oven, zo’n 15 minuten, afhankelijk van uw eigen smaak. Lende is geweldig zacht vlees, dat je rauw kunt eten en hoeft dus niet lang te worden gebakken. Laat hem mooi rosé.

Haal het vees uit de oven en laat het onder een dakje van aluminiumfolie nog 10 minuten rusten. Snij de rollade vervolgens in plakken en serveer overgoten met de groene olie.

Rollade van runderlende en groene kruiden

Kerstaflevering 1: Zalig Kerstvlees