OVT

OVT 2 oktober 2016

Met o.a. de aftrap van de Maand van de Geschiedenis, live vanuit het Openluchtmuseum te Arnhem. Daarnaast aandacht voor het boek van historicus Rémy Limpach, waarin hij het structureel geweld tijdens de politionele acties in ‘Ons Indië’ in kaart bracht.

Woon de uitzendingen van OVT in de Maand van de Geschiedenis live bij!

Iedere oktober trekt de OVT-karavaan met presentatoren, historici en gasten door het land. Dit jaar doet OVT 5 plaatsen aan om de geschiedenis in stad en land aan huis te brengen. Bekijk hier alle locaties en meld u met een mailtje aan via ovtlive@vpro.nl om een uitzending gratis live bij te wonen.

hip openluchtmuseum

Er was een tijd dat het Openluchtmuseum de bestemming was van het saaie misdienaarsreisje of van je tante die een dag het beste met je voorhad. Zo schijnt het al lang niet meer te zijn. Het Openluchtmuseum heeft de bezembinders verbannen en is tegenwoordig hip.
Een rondgang door het museum met directeur Willem Bijleveld

oorlogsgrensstad arnhem

De Slag om Arnhem mislukte, en maakte van Arnhem de grensstad van de oorlog. De actie van de geallieerden van 17 tot 25 september was letterlijk ‘een brug te ver’. Sindsdien scheidde Arnhem bevrijd van onbevrijd Nederland tot 14 april 1945. Een gesprek over de slag, de oorlog en de evacuatie in Arnhem.
Met militair historicus Ben Schoenmaker

column

De column is deze week van Philip Freriks

grote geschiedenisshow

Geschiedenis in het theater. Dat is wat de Grote Geschiedenisshow gaat brengen. Met het verhaal van Nederland van Willem tot Willem, van Oranje tot Drees en alles wat daarvoor en daarna kwam. Gepresenteerd door ‘ónze’ Nelleke Noordervliet en Jos Palm trekt een stoet van geschiedkundigen en journalisten als Ad van Liempt, Philip Freriks, Hanneke Groenteman, Alexander Műnninghoff door het land met the magical history tour.
Nelleke Noordervliet komt erover vertellen

kernafval als moderne piramides

Het was ooit afgesproken dat 1600 vaten kernafval uit Petten naar Zeeland zou gaan. Maar dat is bij nader inzien onhaalbaar volgens het nucleaire bedrijf NRG te Petten. Bovendien is het ook niet duidelijk wat voor afval er in de vaten ligt, zo werd onlangs bekend. Deze week wordt de Tweede Kamer ingelicht over de problemen met het kernafval.

En toch moeten ‘we’ iets met ons kernafval, dat een ongelukkige erfenis aan onze nazaten vormt. Cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers betoogt dat wij de oude Egyptenaren van de moderne tijd zijn: ‘Zij lieten piramides na, wij kernafval - wij moeten onze verantwoording nemen’, aldus de historicus.
Gerard Rooijakkers is te gast

hip openluchtmuseum tweede ronde

Tweede Rondje Openluchtmuseum. Nog een aantal topstukken en hoogtepunten uit het vernieuwde aloude museum.
Met directeur Willem Bijleveld

zorgen-essay

Zorgen om Nederland houden Fidan Ekiz uit haar slaap. Sinds de aanslagen op Charlie Hebdo bekommert de journaliste, documentairemaker en tv-persoonlijkheid zich meer dan voorheen om ons land. ‘Het mag niet naar de klote gaan’, zegt ze. Het denkende deel der natie oftewel ‘het radicale midden’ moet opstaan, aldus Ekiz in haar essay voor de Maand van de Geschiedenis.
Fidan Ekiz is te gast

geschiedenisman ton heerts

Kennis van de geschiedenis helpt om het belang van de rechtstaat en democratie te begrijpen en onthouden. Aldus voorzitter Ton Heerts van het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg). Daarom sponsort het fonds de maand van de geschiedenis.
Een gesprek met oud FNV-voorzitter en geschiedenisman Ton Heerts over geschiedenis, en het vfonds, dat de herinnering aan onze vredesveteranen levend wil houden.

vuile indië-oorlog

Waren het excessen of was er sprake van structureel extreem geweld tijdens de zogeheten politionele acties in ‘Ons Indië’. Het officiële Nederlandse standpunt is dat alleen kapitein Westerling zich structureel misdroeg. De werkelijkheid is anders. Het was geen schone maar een heel vuile oorlog. Zo blijkt uit het boek van historicus Rémy Limpach De brandende kampongs van generaal Spoor dat donderdag verscheen.
De auteur is te gast

het beste historische boek

Wat is het beste historische boek aller tijden? Het Historisch Nieuwsblad stelde een groslijst samen van 250 titels, en na een eerste stemronde bleven er tien titels over. Welke zal het worden? Het pauperparadijs van Suzanna Jansen, Hoe God verdween uit Jorwerd van Geert Mak of gewoon Herfsttij der Middeleeuwen van Huizinga?
Annemarie Laven van het Historisch Nieuwsblad is te gast

archiefstuk van het jaar

Een geboorteakte van een vondeling uit 1821, een kaart van Tiel na de grote watersnood uit 1861, en de Duitse propagandafilm over kamp Westerbork. Het zijn drie van de archiefstukken die wellicht tot archiefstuk van het jaar.