Het kan hard gaan met een protestbeweging. Zo was er niets, en zo is Occupy een mondiaal symptoom van maatschappelijke ontevredenheid. Om orde in de chaos te scheppen, voorzien we u van een korte chronologie met de belangrijkste ontwikkelingen van de Occupy-beweging.

15 mei 2011:
Zeven dagen voor de regionale verkiezingen, vindt in Spanje een landelijk protest plaats onder de naam Indignados - ‘de verontwaardigden.’ Geïnspireerd door de opstanden van de Arabische Lente besluiten tienduizenden – overwegend jonge – Spanjaarden de straat op te gaan, vooral uit ontevredenheid met de landelijke politiek, waarin ze zich niet gerepresenteerd voelen. De Puerta del Sol in Madrid groeit uit tot het hart van de protestbeweging.

9 juni 2011
:
Het Canadese magazine Adbusters registreert de domeinnaam <Occupywallstreet.org>. Het non-profit magazine is toegewijd aan de bestrijding van commercialisme en bevat gastbijdragen van o.a. Slavoj Žižek. De wereldwijde oplage bedraagt slechts 120.000, maar Adbusters verspreidt zijn anti-commerciële boodschap ook op andere wijzen. Zo staat het bekend om persiflages op bekende reclames. Ook organiseert het ludieke acties, zoals ‘Buy Nothing Day.’

13 juli 2011:
Adbusters roept op tot een nieuwe actie: een massale bezetting van Wall Street op 17 september. Het omschrijft de bezetting als ‘een fusie van Tahrir met de Spaanse acampadas (kampeerders).’
Behalve de oproep tot bezetting bepaalt Adbusters ook de missie van Occupy Wall Street: ‘[W]e talk to each other in various physical gatherings … we zero in on what our one demand will be, a demand that awakens the imagination and, if achieved, would propel us toward the radical democracy of the future…

2 augustus 2011:
Een aantal mensen komt samen op Wall Street om in werkgroepen te overleggen over de actie op 17 september.

23 augustus 2011
:
De activistische hackersgroep Anonymous roept via een videoboodschap op de actie te steunen. 

17 september 2011:
Occupy Wall Street begint. Zo’n duizend mensen komen bijeen in het financiële hart van de Verenigde Staten. De komende weken spreken o.a. filmmaker Michael Moore en filosoof Slavoj Žižek op het protesteerderskamp in Zucotti Park. De invloedrijke intellectueel Naom Chomski betuigt zijn steun aan de beweging.

6 oktober 2011
:
President Obama geeft commentaar op Occupy Wall Street: "Het weerspiegelt de frustratie van het Amerikaanse volk. We hebben de grootste crisis achter de rug sinds de Grote Depressie, en nog steeds zie je hoe degenen die onverantwoord hebben gehandeld, zich proberen te verzetten tegen het bestrijden van de kwalijke praktijken die ons deze crisis hebben bezorgd.” Het protest verspreidt zich over andere steden in de VS, waaronder L.A., San Francisco en Washington, D.C.

8 oktober 2011:
In een persbericht van de Noord-Koreaanse staatsmedia wordt Occupy omschreven als een ‘protest against exploitation and oppression by capital, shaking all fabrics of society.’

15 oktober 2011:
Precies vijf maanden na het begin van de Spaanse Indignados-protesten, vindt een wereldwijde golf van demonstraties plaats. Menigten verzamelen zich in meer dan negenhonderd steden.
Verreweg het grootste protest is in Spanje: in Madrid protesteert ongeveer een half miljoen mensen. Ook in andere Spaanse steden zijn in totaal zo’n tweehonderdduizend mensen op straat. Ter vergelijking: op het Beursplein in Amsterdam melden zich er vijftienhonderd.
In Rome loopt het protest van ongeveer honderdduizend demonstranten uit de hand en treedt de militaire politie op.

15 november 2011:
Zucotti Park, de thuisbasis van Occupy Wall Street, wordt door politie ontruimd. Vele vergeefse pogingen tot ‘re-occupation’ van het park volgen, met arrestaties tot gevolg.

19 november 2011:
Disproportioneel optreden met pepperspray door politieagenten tegen Occupiers in Davis, California wordt het mikpunt van internationale verontwaardiging en kritiek. Een foto van het voorval haalt internationale media, wordt meermaals geparodieerd en is volgens Boston Globe’s Big Picture een van de 'defining photos' van 2011.

1 december 2011
:
De Amsterdamse Occupiers op het Beursplein krijgen van burgemeester Van der Laan een ultimatum gesteld. Ze moeten voldoen aan door de gemeente gestelde eisen, of volgende week vertrekken. Occupy Amsterdam bezorgt de gemeente stank-, alsmede drank- en drugsoverlast. Daarnaast kampt het Beursplein met perifere overlast van daklozen en toeristen. 

8 december 2011
:
De Amsterdamse politie ontruimt het Beursplein, waar sinds de wereldwijde protestgolf van 15 oktober het voornaamste Nederlandse Occupy-kamp was gevestigd. Vanaf nu mogen er nog maar vier mensen de nacht doorbrengen. Op het hoogtepunt hebben er naar verluidt ongeveer tweehonderd tenten gestaan.
De Amsterdamse Occupy-beweging gaat door met demonstreren, vergaderen en actie voeren, net als haar Amerikaanse tegenhanger.
 

meer bijlagen bij de aflevering