Zonder slimme huizen, geen slimme steden. Hoe slim zijn de huizen in Nederland? Met welke technische snufjes zijn ze uitgerust?

Een slimme stad begint bij slimme huizen. Veel daarvan zijn er in Nederland nog niet te vinden. En de slimme huizen die er zijn, zijn vooral nog demonstratiehuizen. Ze laten zien wat er mogelijk is met domotica: technologie om een huis te automatiseren. We bezoeken twee slimme huizen, in Eindhoven en Alkmaar. Hoe slim zijn deze huizen?

Slimste woning van Nederland in Eindhoven

In Eindhoven hebben ze de demonstratiewoning meteen maar uitgeroepen tot de 'Slimste woning van Nederland'. In dit huis wordt de nieuwste techniek  tentoongesteld. Alle functies in het huis kunnen worden bediend door één apparaat. Per kamer kan de TV, de gordijnen, het licht en de verwarming worden ingesteld. Daarnaast zijn er tal van applicaties die voor jong en oud handig kunnnen zijn. We liepen mee met Peter Brils, die presentaties en rondleidingen geeft in dit huis.
 

Het Slimste Huis Alkmaar

In Noord-Holland stellen ze zich bescheidener op en is deze demonstratiewoning uitgeroepen tot 'Het slimste huis Alkmaar'. Deze slimme woning is gericht op zorg en dan vooral voor ouderen. Door een huis te automatiseren moeten ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Het huis is uitgerust met sensoren zijn die helpen bij het detecteren van een eplepsische aanval, een speciale beker die waterverbruik bijhoudt en veel meer. In deze woning krijgen we een rondleiding van Anthonique Willems.

Energie

De voorbeelden in Eindhoven en Alkmaar laten zien hoe slimme huizen er voor een algemeen publiek eruit kunnen zien of specifiek toegespitst voor de zorg. Maar de energiesector zorgt voor slimme apparaten in huizen. Slimme meters bijvoorbeeld, maar ook slimme thermostaten winnen terrein. Het bekendste voorbeeld is Nest, dat leert van jouw leefpatronen zodat de verwarming zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt. Het monitor- en besturingssysteem van Toon is vooral handig voor inzicht in energieverbruik.

De toekomst

De domoticamarkt staat al een poosje op het punt van doorbreken. Al in 1989 opende Chriet Titulaer in Rosmalen de deuren van het Huis van de Toekomst, boordevol technologische snufjes. En nog steeds zijn veel producten in de testfase, is niet altijd duidelijk wat ze precies toevoegen en ontbreekt het nog aan een algemene infrastructuur waardoor producten van verschillende merken met elkaar kunnen praten. Daar werkt de Europese Unie nu aan. Nederland staat voorlopig dus nog niet vol met slimme huizen, laat staan slimme steden.

extra informatie