Bas Heijne (1960) is een publicist, schrijver en vertaler. Hij studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1983 debuteerde hij met de roman 'Laatste woorden'. Tussen 1984 en 1992 schreef hij reisverhalen voor het tijdschrift De Tijd. Zijn tweede roman, Suez, verscheen in 1992. Heijne is sinds 1991 als essayist verbonden aan NRC Handelsblad. Voor deze krant schrijft hij sinds 2001 ook om de week een column.

deze biografie hoort bij de volgende afleveringen

Zijn essaybundel De wijde wereld werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In deze kritische opstellen benadert hij hedendaagse fenomenen vanuit een persoonlijk perspectief. Heijne heeft werk vertaald van Evelyn Waugh, E.M.Forster en Joseph Conrad. In 2003 schreef hij het toneelstuk Van Gogh, dat werd gespeeld door ZT Hollandia.

Heijne laat zich veelvuldig uit over Nederland, de Nederlandse identiteit en het Nederlandse zelfbeeld, onder meer in zijn tweewekelijkse columns voor het NRC Handelsblad. Die columns werden gebundeld in ‘Het verloren land. Opmerkingen over Nederland’ (2002) en 'Hollandse toestanden' (2005) waarvoor hij de Henriëtte Roland Holstprijs ontving. Onlangs kwam 'Grote vragen' uit, een bundeling van zijn interviews met internationale denkers.

In een interview met het Brabants Dagblad stelt Heijne: “Nederland is in zichzelf gekeerd en heeft weinig belangstelling voor wat er in de wereld gebeurt. We weten niet hoe we ermee om moeten gaan dat het met de grote idealen over de ontwikkeling van onze samenleving anders is gelopen dan we gehoopt en verwacht hadden (…) Politici durven de grote vragen van onze tijd niet aan en vluchten liever in bijzaken."