over

Een tiendelige televisieserie, een wereldwijd open source kennisproject, een web based educatietraject. Maak kennis met the mind of the universe.

‘Als gevolg van miljarden jaren van evolutie is het universum zich bewust aan het worden van zichzelf, in staat om iets te begrijpen van zijn verleden en zijn mogelijke toekomst.’

Julian Huxley

Wat als we alles kunnen maken wat we bedenken?
Wat als we elke gewenste stof kunnen ontwerpen en printen?
Wat als we onze hersenen met elkaar kunnen verbinden?
Wat als we organismen en samenlevingen kunnen programmeren?
Wat als onze netwerken en zoekmachines autonoom en intelligent worden?
Wat als we veroudering kunnen stoppen?
Wat als alle kennis op elk moment voor iedereen toegankelijk is?
Wat als dit allemaal tegelijk gebeurt?

Zijn we er klaar voor?

Menselijke kennis ontwikkelt zich in een hoog tempo en groeit exponentieel. Gemiddeld verdubbelt deze kennis zich elke dertien maanden.

Al die kennis verbinden we in een wereldwijd netwerk, voor iedereen en op elk moment toegankelijk. Bouwen we hiermee aan het bewustzijn van het universum?

The Mind of the Universe is een uniek internationaal open source project over de razendsnelle evolutie van onze kennis. Met UNESCO als ambassadeur.

Robbert Dijkgraaf

De tiendelige televisieserie in combinatie met een dynamische digitale omgeving toont de wereld van morgen door de ogen van de grootste denkers en wetenschappers van onze tijd. Zij kijken over de grenzen van hun vakgebied naar de toekomstige staat van onze kennis. Al het research- en filmmateriaal wordt digitaal ontsloten en is vrij beschikbaar voor iedereen die het naar eigen inzicht wil gebruiken en verrijken. Deze arena van uitwisseling van kennis en ideeën draagt bij aan een wereldwijde interactieve leerervaring.

Mede dankzij het internationale en mondiale karakter van The Mind of the Universe als laboratorium van ideeën en als open forum voor dialoog, heeft UNESCO besloten om het project officieel steun te verlenen. Daarmee wil ze bevorderen dat andere externe partijen een bijdrage leveren. Tevens helpt UNESCO om The Mind of the Universe van iedereen te maken en de serie naar elk land in de wereld te brengen. De vorm van de televisieserie stelt elke omroep in staat om de serie met een eigen presentator uit te zenden. In Nederland is de presentatie in handen van Robbert Dijkgraaf.

Vanaf november 2016 start The Mind of the Universe alvast online en op social media. Tijdens het draaiproces komen steeds meer beeldmateriaal en informatie beschikbaar en krijgt de online omgeving vorm. De Nederlandse versie van The mind of the Universe zal begin 2017 klaar zijn, de internationale versie in het voorjaar van 2017. In elke aflevering van de tiendelige serie staat een typisch menselijk thema centraal en komen alle wetenschappen aan bod:

de verkenner

Van de randen van het universum tot de kleinste eenheid van de tijd, van de geheimen van het leven tot de werking van ons brein, mensen zijn altijd bezig de grenzen op te zoeken. Zit er een einde aan kennis?

de maker

We bouwen steden en machines. We manipuleren materie en goochelen met moleculen, zodat we compleet nieuwe materie en zelfs ecosystemen samenstellen. Maken we daarmee onze eigen technologie of creëren we iets met eigen een wil?

de denker

Dankzij onze hersenen zijn we in staat na te denken over onze plaats in het universum. We staan machines toe om samen te smelten met onze hersenen. Wat is de toekomst van onze intelligentie?

de dromer

De mens is de uitvinder van grootse en vaak onhaalbare dromen en utopieën. Maar dankzij de kracht van menselijk doorzettingsvermogen wordt het schijnbaar onbereikbare vaak toch werkelijkheid. Kunnen we alles maken wat we bedenken?

de veroveraar

De mens begon als jager en verzamelaar en veroverde de natuur. Vandaag de dag gaat het over het veroveren van de micro- en macrokosmos, tot in de diepste zeeën en de eindeloze ruimte. Welke grenzen zijn er nog?

Als gevoelige wezens zijn we ontvankelijk voor verleiding. We beginnen te begrijpen hoe we met smaak, kleur, vorm, branding, massa psychologie en neuro-marketing een ander in beweging krijgen. Zullen we in staat zijn seks, macht, geluk, schoonheid en liefde te manipuleren?

De Speler

We houden van spelen. De spelende mens ligt van oudsher aan de basis van de kunsten, de cultuur, de economie, de politiek, de samenleving. Computertechnologie heeft zich mede zo snel ontwikkeld door de liefde voor gamen. Worden oorlog en vrede ook een spel?

De Schepper

De mens is in staat om levende machines te maken en kunstmatig leven te creëren. We kunnen prachtige nieuwe technologie ontwikkelen, de natuur manipuleren en vernietigende wapens ontwerpen. Maar kunnen we onszelf beheersen?

De Magiër

We weten dat het leven eindig is. Mystiek en rituelen wijzen ons de weg naar hoop op en geloof in een eeuwig leven na de dood. We zijn altijd op zoek naar verborgen kennis. Wat is de toekomst van het geloof als het leven eeuwig wordt?

De Verbinder

Onze hersenen zijn perfect toegerust om te communiceren en doen dat graag. Dankzij de huidige technologie kunnen we onszelf en onze kennis verbinden aan een wereldwijd netwerk en creëren we een wereldwijde infosfeer. Wordt dit het universele brein?

Oproep

We zijn op zoek naar toonaangevende wetenschappers van over de hele wereld die bij bovenstaande thema's passen. Ken je iemand die niet in het rijtje mag ontbreken? Vertel dan hieronder wie, en waarom. Wie weet zie je haar of hem terug in The Mind of the Universe.