De eerste Wintergast van 2024 is econoom Noreena Hertz. Janine Abbring spreekt met Hertz over de wereldwijde eenzaamheidscrisis, populisme en het feminisme dat ze meekreeg van haar moeder, die overleed toen ze twintig was.

over Noreena Hertz

Econoom Noreena Hertz (Londen, 1967) laat onder meer fragmenten zien uit The Hunger Games, uit een speech van Donald Trump en The Zone of Interest, de nieuwe film van Jonathan Glaser die in februari uitkomt.

Noreena Hertz is hoogleraar Economie aan het University College in Londen en schrijver van verschillende kritische boeken over globalisering die in 22 landen werden vertaald. In haar laatste boek De eenzame eeuw beschrijft ze de wereldwijde eenzaamheidscrisis, die door de pandemie alleen nog maar is versterkt.

‘Eenzaamheid is niet alleen een psychologische ervaring’, schrijft Hertz. ‘Het gaat ook over het gebrek aan verbinding op de werkvloer, gebrekkige contacten in de publieke ruimte en de onmacht van de burger ten opzichte van de politiek.’

Hertz groeide op in Londen als kind van Joodse immigranten. Ze studeerde filosofie en economie en ging als twintiger voor de Wereldbank naar Rusland, vlak na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Het was haar taak om te helpen bij het proces van privatiseren van staatsfabrieken. Daarna beschreef ze in haar proefschrift hoe de overgang naar een neoliberale markteconomie Rusland in de toekomst zou schaden.

In de jaren negentig was ze als econoom betrokken bij vredesbesprekingen in het Midden-Oosten. Sindsdien werkt ze als strategisch adviseur voor bedrijven en overheden op het gebied van economie, geopolitiek, duurzaamheid en kunstmatige intelligentie. Ze rekent zowel Mattel en Warner als verschillende overheden tot haar klantenkring.