Dyab Abou Jahjah (Hanin, Libanon 1971) is activist en publicist.

Hij schrijft een wekelijkse column voor de Belgische krant De Standaard. Zijn nieuwste boek Pleidooi voor radicalisering verschijnt op eind september bij De Bezige Bij, maar is al voor verschijning omstreden omdat enkele schrijvers, onder wie Leon de Winter, Jessica Durlacher en Tommy Wieringa aankondigden De Bezige Bij te verlaten als het boek van Abou Jahjah wordt gepubliceerd.

Abou Jahjah is voorman van Movement X, een burgerrechtenbeweging die strijdt tegen discriminatie en islamofobie. Komend najaar wil hij de Nederlandse afdeling van Movement X beginnen. Eerder richtte hij de Arabisch-Europese Liga (AEL) op. In de media stond Abou Jahjah bekend als ‘ayatollah in maatpak’, ‘haat-arabier’ en ‘de Arabische Malcolm X’.

van oost naar west

In 2014 schreef hij het boek De stad is van ons, waarin hij de stad als uitgangspunt neemt om enkele toekomstscenario’s te schetsen. Zijn eerste boek was Tussen twee werelden – De roots van een vrijheidsstrijd (2003), een autobiografie waarin hij teruggaat naar de wortels van zijn politiek engagement. Abou Jahjah groeide op in Zuid-Libanon ten tijde van de Libanese burgeroorlog en de oorlog met Israël.

Abou Jahjah over zijn Zomergastenavond: 'Ik wil de kijker meenemen van oost naar west, de werelden waar ikzelf ook tussen schipper. Ik wil op onderzoek naar de kracht van taal, muziek, poëzie en retoriek en hoe die in te zetten in de strijd voor rechtvaardigheid. Ik hoop dat de kijker inzicht krijgt in mijn ideeën en idealen en schuw daarbij een beetje discussie niet. Bovenal wil ik dat de kijker plezier beleeft aan de fragmenten en het gesprek.'

een invloedrijke stem

Thomas Erdbrink: 'Dyab Abou Jahjah is een invloedrijke stem in het debat over immigratie en burgerrechten in België. Sommigen vinden hem een radicaal of zelfs een antisemiet, anderen, in het bijzonder kinderen van moslimimmigranten, zien in hem een voorbeeld. Dit jaar wil hij zijn zelfbenoemde burgerrechtenbeweging, Movement X, naar Nederland brengen. Hij waarschuwt voor grote problemen in Europese steden als niet iedereen, allochtoon en autochtoon, gezamenlijk streeft naar "echte" gelijkheid. Maar tijdens de aanslagen op 11 september kon hij zijn vreugde niet onderdrukken. Wie is Abou Jahjah? De kijker kan zelf een mening vormen tijdens Abou Jahjah's ideale televisieavond op zondag 31 juli.'