het einde van VPRO Boeken

VPRO Boeken is per januari 2020 gestopt en dat is voor veel mensen een teleurstelling. Dat blijkt uit reacties van kijkers, van VPRO-leden en van schrijvers en uitgevers. Die steun voor het programma is een mooi compliment voor de makers, die jarenlang met veel liefde een programma van hoge kwaliteit hebben gemaakt.

Wim Brands stond aan de wieg van het programma en was 12 jaar als eindredacteur en presentator de drijvende kracht achter VPRO Boeken. Het blijft een enorm gemis dat hij er niet meer is. Eindredacteur Katja de Bruin, producer Ymke Kreiken en de presentatoren Carolina lo Galbo, Tjitske Mussche en Jeroen van Kan hebben met enorme inzet en toewijding de afgelopen seizoenen van VPRO Boeken gemaakt. Dankzij hen wist het boekenprogramma iedere week weer zo’n 100.000 kijkers te interesseren. 

We begrijpen dat trouwe kijkers en auteurs het jammer vinden dat VPRO Boeken stopt. Voor veel boekenliefhebbers is de zondagochtend al geruime tijd een vaste stek, waar nieuw werk van bekende en onbekende schrijvers besproken wordt. 

De VPRO blijft ruime aandacht besteden aan boeken in de VPRO Gids, op de radio in Nooit Meer Slapen en OVT en op het YouTube-kanaal VPRO Poëzie. We blijven schrijvers en dichters interviewen en literatuur onder de aandacht brengen. Wekelijks in onze programma’s en op internet. En we blijven altijd ijveren voor meer.

Daarnaast wilden de VPRO en de NPO niet stoppen op de zondagochtend zonder een nieuw programma over kunst en cultuur. Daarom presenteert de VPRO een nieuw, breed cultuurprogramma waarin óók aandacht zal zijn voor literatuur: Mondo.

artikelen, tips en columns

Op vpro.nl/boeken plaatsten we ook jarenlang alle boekenartikelen uit de VPRO Gids: van de wekelijkse achtergrondartikelen tot de talrijke boekentips en ook de columns van A.L. Snijders, Arnon Grunberg, Esther Gerritsen, Ester Naomi Perquin en natuurlijk Wim Brands.

Deze en andere artikelen zijn nu te vinden op vprogids.nl. Via de link hiernaast kun je nog wel grasduinen in het archief aan artikelen van 2002 tot 2019.