Michel Faber (Den Haag, 13 april 1960) is een Engelstalige schrijver van Nederlandse afkomst. Hij schreef onder meer 'The Fire Gospel' en 'The Book of Strange New Things'. Zijn werk is een combinatie van sciencefiction, horror, thriller en filosofie. Zijn debuutroman 'Under the Skin' werd in 2013 verfilmd.

michel faber en de verdwenen documentaire

Het is 2000: Theo van Gogh en Max Pam maken een documentaire over de toen nog onbekende schrijver Michel Faber en zijn vrouw Eva. De film vond geen podium en verdween in het rommelige archief van Van Gogh.

Maar in 15 jaar is er veel veranderd. Michel Faber werd wereldberoemd, Theo van Gogh werd vermoord en Fabers vrouw Eva kreeg kanker. Haar dood beschreef Faber in zijn nieuwste en laatste roman Het boek van wonderlijke nieuwe dingen.

Na de dood van Van Gogh werden fragmenten van de documentaire teruggevonden, waaronder de enige bewegende beelden van Eva. Maarten van Westerveen zocht Michel Faber voor Nooit meer slapen op en keek terug op de documentaire, zijn werk en zijn vrouw.

the book of strange new things

Recent verscheen Michel Fabers nieuwste boek The Book of Strange New Things (Het boek van wonderlijke nieuwe dingen). Hierna kondigde de schrijver aan te stoppen met schrijven. Dit omdat zijn vrouw, door wie hij de zin en kracht vond om te schrijven, vlak voor het verschijnen van zijn nieuwe roman is overleden. The Book of Strange New Things was dan ook een laatste saluut aan zijn vrouw.

nooit meer slapen

Maarten Westerveen sprak voor Nooit meer slapen met Michel Faber af toen hij in Nederland was. Speciaal voor hem sprak Faber Nederlands, normaal doet hij interviews altijd in het Engels. Ze spraken over zijn nieuwste en laatste boek The Book of Strange New Things en over zijn vrouw.

verbluffend werk

In 2002 stond de roman The 199 Steps centraal in de Avonden. Maartje Somers, Thomas Verborgt, Dirk van Weelden en Roel Bentz: 'Het heeft een Agathie Christie-achtige lulligheid, maar is verbluffend goed opgeschreven.'