Duistere gevoelens en onze grootste angsten worden verbeeld in de literatuur. Bij Made in Europe zocht VPRO Boeken weer aan aantal bijpassende boeken.

1. Dracula

Bram Stokers Dracula is een horroricoon. Denk je aan Dracula dan denk je aan gruwel, bloed en vampieren. Jonathan Harker werkt voor Graaf Dracula en komt er langzaam maar zeker achter dat Dracula het op menselijk bloed heeft voorzien en zelfs op Jonathans eigen vrouw. 

2. De pianiste

De Pianiste van de Oostenrijkse Elfriede Eljinek gaat over Erika Kohut, een pianist. Ze woont bij haar dominante moeder, doet aan zelfverminking en kijkt 's nachts naar hoeren. Dan wordt een leerling verliefd op haar en stuurt ze hem een brief waarin ze vertelt hoe hij haar moet vernederen. Dat is het begin van een seksueel gewelddadige relatie. Het verhaal is gruwelijk, maar sluit aan bij frustraties, angsten en verlangens die voor veel mensen herkenbaar zullen zijn.

3. A Clockwork Orange

In het dystopische A Clockwork Orange staat het leven van de jonge Alex in het teken van extreem geweld. Met zijn vrienden verkracht hij vrouwen en mishandelt hij zwervers. Ze laten een spoor van vernieling achter en doen de maatschappij geweld aan. Dan wordt Alex opgepakt en wordt hij gedwongen gerehabiliteerd. Nu wordt hij misselijk van geweld, maar dan zit zijn oude bende achter hem aan. Schrijver Anthony Burgess werd geïnspireerd door een gewelddadig voorval dat zijn eigen vrouw meemaakte toen ze zwanger was. Hoewel Burgess met A Clockwork Orange tegen geweld pleit, was het boek een tijd verboden in de Verenigde Staten. 

4. De welwillenden

Wat als je meeleeft met een dader? In De welwillenden van Jonathan Littel kijk je vanuit het perspectief van Max Aue, een SS-officier. Een opportunistische man, die steeds hoger opklimt, maar ook steeds dieper verzeild raakt in, en schuld heeft aan de Holocaust. Als lezer kruip je in het hoofd van een schuldige, een beul, een dader. De duistere kant van de mens komt in dit boek wel heel dichtbij.

5. De stad der blinden

In De stad der blinden van de Portugese schrijver en Nobelprijswinnaar José Saramago wordt de een na de ander blind, behalve één vrouw. Zij ziet hoe voorheen nette mensen slecht gedrag gaan vertonen. Het boek stelt belangrijke vragen: doen we alleen maar goede dingen omdat we worden bekeken? Zullen we echt snel misbruik van een situatie maken als dat in ons voordeel werkt? Saramago toont de allerslechtste, duisterste kant van de mens.