In de derde aflevering van Made in Europe stond de bevrijding van de vrouw in de kunst centraal. Hoe zit het de literatuur? VPRO Boeken zocht een aantal literaire vrije vrouwen op uit het Verenigd Koninkrijk.

1. A Room of One's Own

Het werk van Virginia Woolf heeft veel betekend voor de bevrijding van vrouwen. Zeker haar essay A Room of one's own is daarin belangrijk. Daarin pleit ze voor een kamer, of in brede zin, een eigen plek voor vrouwen: wanneer ze die hebben kunnen ze net zoveel of nog veel meer dan mannen. Het boek zorgde begin 20ste eeuw voor een andere kijk op vrouwen binnen de literaire wereld en spoorde vrouwen aan om te gaan schrijven.

2. Funny Girl

In Funny Girl van de Britse schrijver Nick Hornby wordt Barbara Parker verkozen tot Miss Blackpool 1964. Maar dat ze mooi is, interesseert haar helemaal niets. Ze wil de komedie in, naar haar voorbeeld Lucille Ball. En dat doet ze: ze verandert haar naam in Sophie Straw en houdt zich staande in een mannenwereld. Ze groeit uit tot een televisiester en laat zich door niemand tegenhouden.

3. Emma

Jane Austen bevrijdde haar personages en zichzelf van de strikte regels en strenge levens in de 19de eeuw. Voordat Jane Austen Emma schreef, besloot ze: 'ik ga een personage schrijven dat niemand leuk vindt behalve ikzelf.' Dat werd Emma Woodhouse. Emma is een beetje verwend en slaat adviezen van anderen van de wind. Trouwen vindt ze niet belangrijk, ze is intelligent en maakt zich niet druk om wat anderen van haar vinden. 

4. Little Women

Little Women van Louisa May Alcott gaat over vier opgroeiende zussen. Het boek was vooral bedoeld voor kinderen, maar is ook door volwassenen veel gelezen door de feministische inslag: de meisjes zijn gelukkig, ondernemend en eigenzinnig. Ze proberen te onstnappen aan de traditionele rollen die weggelegd waren voor vrouwen en meisjes.   

5. Diary of a Provincial Lady

Voor Bridget Jones was er E.M. Delafield met haar Dagboeken van een provincievrouw. Delafield schreef rond 1930 satirische dagboeken voor het feministische tijdschrift Time and Tide: fictief, maar grotendeels autobiografisch. De stukjes waren populair en werden uitgebracht in boekvorm. Toch verscheen pas dit jaar de Nederlandse vertaling.