Van 10 tot en met 18 maart staat de Boekenweek in het teken van natuur. Ook de VPRO besteedt weer volop aandacht aan de Boekenweek. Hier een overzicht van wat je kunt verwachten.

VPRO Boekenweek

VPRO Boekenweek, zondag 11 maart, 19.15 uur, NPO 2
Herhaling: maandag 12 maart, 23.20 uur, NPO 2

In een feestelijke extra uitzending met publiek ontvangen Jeroen van Kan en Carolina Lo Galbo in het Mediacafé in de Westergasfabriek diverse gasten rondom het thema natuur. Boekenweekauteur Griet Op de Beeck vertelt over haar Boekenweekgeschenk Gezien de feiten

Jan Terlouw schreef het Boekenweekessay Natuurlijk. Ook hij is te gast. Gerbrand Bakker, die behalve schrijver ook gediplomeerd hovenier is, komt praten over zijn nieuwe boek Rotgrond bestaat niet. Hij zit aan tafel met bestsellerschrijfster Gerda van Wageningen die meer dan honderd streekromans schreef. Haar boeken spelen zich vaak af in de Hoeksche Waard waar ze zelf woont. Verder schuift aan Marieke Lucas Rijneveld van wie onlangs de autobiografische roman De avond is ongemak verscheen. Als boerendochter groeide zij op middenin de natuur. Jan Wolkers is haar grote voorbeeld. 

Dik van der Meulen schreef in 2009 al over Nederlanders en hun natuur in Het bedwongen bos. Vorig jaar won hij de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek met De kinderen van de nacht, over de relatie tussen mensen en wolven. Tot slot zal Alexander Reeuwijk, reisboekenschrijver en kenner van natuurhistorische boeken, een aantal recent verschenennatuurboeken bespreken.

VPRO Boeken, zondag 11 maart 11.20 uur, NPO 1
Daarnaast is er natuurlijk de reguliere uitzending van VPRO Boeken op zondagochtend. Daarin ontvangt presentator Jeroen van Kan Geert Buelens over De jaren zestig. In dit cultuurhistorische boek laat hij zien hoe artistieke en culturele ontwikkelingen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië bijdroegen aan een omwenteling van waarden. Verder is te gast dichter Erik Lindner die komt praten over zijn nieuwe bundel Zog. Eerder werk van Lindner werd vertaald in het Frans, Duits en Italiaans.

VPRO Boeken, zondag 18 maart, 11.20 uur, NPO 1
Op de laatste zondag van de Boekenweek ontvangt Carolina Lo Galbo Esther Gerritsen. Haar nieuwe roman De trooster speelt zich af in een klooster. Zelf noemt Esther Gerritsen het de eerste Nederlandse Paasroman. Daarnaast is Mensje van Keulen te gast. Van haar verschijnt Neerslag van een huwelijk, het dagboek dat ze tussen 1977 en 1979 bijhield over haar uiteenvallende huwelijk.

 

Jan Terlouw

Jeroen van Kan en Carolina Lo Galbo

Esther Gerritsen

VPRO Gids

De VPRO Gids presenteert alweer de zestiende editie van de Grote VPRO Gids Literaire Boeken Quiz. De moeilijkste quiz van het jaar is dit keer samengesteld door Gerbrand Bakker, auteur van romans als Boven is het stilJuni en De Omweg. In 2016 verscheen Jasper en zijn knecht, een dagboek waarin hij onder meer schrijft over het leven in de Duitse Eifel waar hij sinds 2012 woont. Ter gelegenheid van de Boekenweek verschijnt Rotgrond bestaat niet, waarin Bakker zich verbaast over de menselijke drang om de natuur te willen controleren.

 

Koot en Bie

Van Kooten en De Bie snappen geen bal van de natuur, zaterdag 17 maart, 20.25 uur, NPO 2

Voor het elfde achtereenvolgende jaar grasduinden Van Kooten en De Bie in hun beeldarchief, dit keer op zoek naar sketches over De Natuur; het thema van de Boekenweek 2018. Beschaamd stelden zij vast dat types als de  zussen Jet en Koosje, Jacobse en Van Es, moeder en zoon Carla en Frank,  Berendien uut Wisp en nog zo'n twintig anderen onze Natuur kortzichtig en respectloos behandelden. Maar de bontste stommiteiten bedreven zij zelf: Van Kooten en De Bie snapten geen bal van De Natuur!

Nooit Meer Slapen

Nooit Meer Slapen, maandag 5 maart, 0.00 uur, NPO Radio 1

Griet Op de Beeck brak in 2013 door met haar debuutroman Vele hemels boven de zevende. Daarna schreef zij nog drie bestsellers: Kom hier dat ik u kus, Gij nu en het vorig jaar verschenen Het beste wat we hebben, het eerste deel van een trilogie rondom het thema incest. Voor de 83ste editie van de Boekenweek schreef Op de Beeck het Boekenweekgeschenk 'Gezien de feiten'. Een verhaal over onder andere de kracht van spijt hebben, de gretige wil om goed te leven en het wapen dat liefde kan zijn, als ze echt is tenminste. Pieter van der Wielen spreekt met Griet Op de Beeck

 

 

Radiodoc

RadioDoc, zondag 11 maart, 21.00 uur, NPO Radio 1

Tom Rooduijn ontmoet Carel Blotkamp naar aanleiding van diens net verschenen boek Blikseminslag met daarin 35 essays over onder meer de verpletterende indruk die kunst onverhoeds op je kan maken. Soms. Heel soms. Blotkamp is emeritus hoogleraar moderne kunst en zelf beeldend kunstenaar.

OVT

OVT, zondag 11 maart, 10.00 uur, NPO Radio 1 

In OVT aandacht voor Jean-Jacques Rousseau, de eerste natuurliefhebber. Terug naar de natuur, dat was het ideaal van Rousseau, die de mens uit zijn verdorven maatschappij wilde bevrijden en terugleiden naar het 'authentieke' leven. Hij leerde ons van de natuur te houden, en het is die gedachte waarvan bijna alle natuurliteratuur van de afgelopen 250 jaar doortrokken is: van Thoreau tot Van Eeden en van Nescio tot Wolkers. OVT keert samen met cultuurfilosoof Maarten Doorman terug naar de eerste grote natuurdenker en onderzoekt wat de waarde van zijn kijk op de natuur nog is in een tijd waarin de planeet opwarmt en tegelijkertijd de liefde tussen natuur en mens bekoelt.