Van 23 tot en met 31 maart staat de Boekenweek in het teken van 'De moeder de vrouw'. Ook de VPRO besteedt weer volop aandacht aan de Boekenweek. Hier een overzicht van wat je kunt verwachten.

VPRO Boekenweek

VPRO Boekenweek, zondag 24 maart, 19.15 uur, NPO 2
Herhaling: maandag 25 maart, 15.05 uur, NPO 2

In een feestelijke extra uitzending met publiek ontvangen Jeroen van Kan en Carolina Lo Galbo in het Mediacafé in de Westergasfabriek diverse gasten rondom het thema ‘De moeder de vrouw’. Boekenweekauteur Jan Siebelink vertelt over zijn Boekenweekgeschenk Jas van belofte. Murat Isik schreef het Boekenweekessay Mijn moeders strijd. Ook hij is te gast. Roos van Rijswijk bespreekt een aantal bijzondere moederboeken en Ellen Deckwitz draagt haar hedendaagse variant op het gedicht ‘De moeder, de vrouw’ van Martinus Nijhoff voor.

Aan tafel zitten verder Mensje van Keulen, die met Olifanten op een web een van de mooiste moederboeken uit de Nederlandse literatuur schreef, Anna Woltz, die op haar zestiende debuteerde en al een plank vol succesvolle jeugdboeken schreef voordat ze zelf moeder werd, Ester Naomi Perquin die een poëziebloemlezing samenstelde over moederschap en de Vlaamse schrijfster-kunstenares Neske Beks, die als dochter van een Gambiaans-Senegalese vader en een Vlaams-Amerikaanse moeder opgroeide in een wit pleeggezin en die in de bundel Ik moeder schrijft waarom ze haar zoon niet in Antwerpen maar in Amsterdam wilde grootbrengen.

VPRO Boeken, zondag 24 maart 11.20 uur, NPO 1
De reguliere uitzending van VPRO Boeken op zondagochtend staat eveneens geheel in het teken van het Boekenweekthema ‘De moeder, de vrouw’. In het Mediacafé in de Westergasfabriek praat Carolina Lo Galbo met Marja Pruis, die een nieuwe feministische canon samenstelde, en met literatuurwetenschapper en feministe van het eerste uur Maaike Meijer. Zij werkt momenteel aan een studie over de culturele verbeelding van mannelijkheid.

Jeroen van Kan ontvangt Volkskrantcolumnist Aleid Truijens, die nu werkt aan een biografie van Hella Haasse, en schrijver en columnist voor De Groene Amsterdammer Niña Weijers die werkt aan haar tweede roman.

VPRO Boeken, zondag 31 maart, 11.20 uur, NPO 1
In deze uitzending van VPRO Boeken is onder meer Manon Uphoff te gast. Carolina Lo Galbo praat met haar over haar nieuwe, autobiografische roman Vallen is als vliegen waarin ze schrijft over de dood van haar oudere zus die ze haar ‘schaduwmoeder’ noemde.

Jan Siebelink

Jeroen van Kan en Carolina Lo Galbo

VPRO Gids

De VPRO Gids presenteert alweer de zeventiende editie van de Grote VPRO Gids Literaire Boeken Quiz. De moeilijkste quiz van het jaar is dit keer samengesteld door Ester Naomi Perquin, voormalig Dichter des Vaderlands en samensteller van de poëziebloemlezing Wij zijn de menige die moeder heet waarvoor ze de mooiste Nederlandstalige gedichten over moeders en moederschap verzamelde. Ook is er een reportage vanuit de bibliotheek in Veendam waar de beste bibliothecaris van het land werkt.

Koot en Bie

Van Kooten en De Bie's Moeders de Vrouwen, woensdag 27 maart, 20.25 uur, NPO 2

Voor het twaalfde achtereenvolgende jaar grasduinden Kees van Kooten en Wim de Bie in hun rijke en nog immer actuele beeldarchief, dit keer op zoek naar sketches over 'De moeder de vrouw': het thema van de Boekenweek 2019. Een compilatie met o.a. Frank en Carla van Putten, Thea Ternauw, Diana Charité.

De herhalingen van Van Kooten en De Bie's Moeders de Vrouwen worden uitgezonden op donderdag 28 maart om 09.15 uur en op vrijdag 29 maart om 16.10 uur.

Moeder Carla Van Putten: "Misschien ga jij wel trouwen met zo'n leuk transgendertje, Frank." Zoon Frank: "Nee, moeder!”

OVT

OVT, zondag 24 maart, 10.00 uur - 12.00 uur, NPO Radio 1

Het is niet voor het eerst dat vrouwelijke auteurs hun stem opeisen. In 1986 organiseerden o.a. Renate Rubinstein, Andreas Burnier en Maaike Meijer zelfs een eigen vrouwenboekenbal. Daarbij werd de Anna Bijns Prijs voor vrouwelijke auteurs in het leven geroepen, ten bate waarvan de onderbroeken van Elly de Waard en de sokken van Anja Meulenbelt werden geveild. In OVT blikken we terug op deze illustere avond.

De bibliotheek

De bibliotheek, maandag 25 maart tot en met vrijdag 29 maart, 19.10 uur op NPO 2

Programmamaker Frans Bromet en de zijnen dwalen met camera en microfoon door acht openbare bibliotheken en spreken bezoekers, medewerkers en vrijwilligers. Het idee dat bibliotheken saaie instituten zijn waar je alleen komt om boeken en cd’s te lenen, blijkt totaal achterhaald. Meer informatie: vpro.nl/debibliotheek.

Himmlers hersens heten Heydrich

HhhH, vanaf dinsdag 2 april om 23.15 uur op NPO 2

De filmische vertaling van de bestseller HhhH van de Franse schrijver Laurent Binet wordt vlak na de Boekenweek opnieuw uitgezonden op NPO 2. Himmlers hersens heten Heydrich vertelt het verhaal van de even knullige als spectaculaire aanslag in 1942 op Nazikopstuk en 'architect van de jodenvernietiging' Reinhard Heydrich. De serie balanceert, net als de roman, op de rand van feit en fictie op zoek naar een zo zuiver mogelijke toedracht van het verhaal. Meer informatie: vpro.nl/hhhh.

Bekijk ook de interactieve studeerkamer van schrijver Laurent Binet.