Oproep!

De VPRO roept jonge schrijvers en journalisten op een reisplan in te dienen voor de vierde editie van de VPRO Bagagedrager.
Waar wil jij heen?

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de VPRO Bob den Uyl Prijs is eind 2012 de VPRO Bagagedrager gelanceerd, een aanmoedigingsprijs voor jonge (reis)schrijvers. Er werd massaal gereageerd. Uit honderden inzenders koos de jury uiteindelijk Elfie Tromp als winnaar van de eerste VPRO Bagagedrager. Elfie ging met haar moeder en zus in een auto vol Afghaanse windhonden naar een hondenshow in Boedapest. De winnende longread lees je hier. Haar tweede roman is onlangs verschenen, die zich ook afspeelt in de internationale hondenwereld.

Maar ook dichter bij huis kan je goed reizen. In 2014 werd de tweede editie van de Bagagedrager gewonnen door Rasit Elibol. Rasit wilde met zijn jeugdvriend Okkie gaan kamperen in Frankrijk. Rasit en Okkie bleven als kind elke zomervakantie achter in Wormer terwijl hun vriendjes op vakantie waren. Over hun vakantie schreef Rasit het verhaal Camping Blues dat door uitgeverij Fosfor als longread is uitgegeven. Je kunt het nu gratis ter inspiratie lezen.

Waar zou jij naar toe willen?

Oproep editie 2016


De VPRO roept jonge schrijvers en journalisten (tot 33 jaar) op een reisplan in te dienen voor de vierde editie van de VPRO Bagagedrager.

Leg in maximaal 500 woorden uit waarom jouw reis gemaakt moet worden. De jury is gevoelig voor humor, avonturierszin, originaliteit en zelfspot.

De beste kandidaten mogen hun voorstel toelichten in een door de VPRO gemaakt filmpje. De winnaar krijgt 2500 euro om de reis te maken schrijft een longread van 10.000 woorden die bij Fosfor wordt gepubliceerd. Fosfor Longreads zijn unieke non-fictie verhalen geschreven door topauteurs, langer dan een tijdschriftartikel, korter dan een boek. Deze longreads zijn verrijkt met fotografie, video’s en luisterboeken. Je leest ze in een uurtje uit. Een korte versie van het verhaal verschijnt in de VPRO Gids.

Stuur jouw reisplan voor 1 februari 2016 naar bagagedrager@vpro.nl

een maand gratis fosfor!

Het winnende reisverhaal wordt als longread gepubliceerd door Uitgeverij Fosfor.
Inspiratie nodig? We geven je nu een gratis maandabonnement op Fosfor!
Klik hier om je meteen aan te melden gebruik daarbij kortingscode vpro2016.