Uit de in 2018 verschenen reisboeken koos de jury van de VPRO Bob den Uyl Prijs vijf kandidaten die kans maken op de zestiende VPRO Bob den Uyl Prijs, die op 26 mei 2019 wordt uitgereikt. De winnaar is op 2 juni te gast bij Carolina Lo Galbo in VPRO Boeken.

Fleur van der Bij

De Nijl in mij. Een ontdekkingsreis naar het hart van de waanzin (AtlasContact)

Fleur van der Bij (1981) stort zich als student geschiedenis vol overgave op haar scriptie over Juan Maria Schuver, de Nederlandse ontdekkingsreiziger die in 1883 de dood vond langs de oevers van de Nijl. Ze besluit hem na te reizen tot diep in Zuid-Soedan. De Nijl in mij is het verslag van deze gevaarlijke reis, maar ook van haar vlucht uit een te pijnlijke realiteit. Vooral haar stemmingswisselingen, die dreigen te ontaarden in regelrechte waanzin, maken dit tot een bijzonder spannend, beklemmend boek.

Mathijs Deen

Over oude wegen. Een reis door de geschiedenis van Europa (Thomas Rap)

Mathijs Deen (1962) trok kriskras door Europa langs de wegen die ons continent door de eeuwen heen met elkaar verbonden. Wegen die geen rol spelen in de verbeelding of identiteit van de hedendaagse Europeaan. Deen trekt van Portugal naar Zweden, van Parijs naar Wenen en van Boekelo naar Leersum. In zijn ongekend fraaie, beeldende stijl vertelt hij de verhalen van de struikrovers, pelgrims, gelukzoekers en al die anderen die hem de afgelopen eeuwen voorgingen.

Dore van Duivenbode

Mijn Poolse huis. Vakanties naar Auschwitz (De Geus)

Dore van Duivebode (1985) groeit met haar Poolse moeder op in Rotterdam, maar vakanties worden steevast doorgebracht in het familiehuis in Oświęcim, beter bekend onder de Duitse naam Auschwitz. Na de dood van haar moeder moet het huis worden verkocht. Van Duivebode gaat terug om afscheid te nemen van het huis en wisselt haar sfeervolle herinneringen af met ontmoetingen met dorpsbewoners die op deze beladen plek leven. Een indrukwekkend, knap geconstrueerd familieverhaal waarin de oorlog nooit ver weg is.

Peter Giesen

Retour de France. Over de route nostalgique naar het Frankrijk van nu (Thomas Rap)

Peter Giesen (1959), voormalig correspondent voor de Volkskrant in Parijs, keert in Retour de France terug naar zijn geliefde Frankrijk. Niet via de autoroute, maar langs de romantische en nostalgische Route Nationale 7 vanuit Parijs richting de Côte d’Azur. Aan de hand van de plekken die hij passeert, weet hij heden en verleden te verbinden en ogenschijnlijke tegenstellingen te verklaren: van Napoleon tot Macron, van katholicisme tot liberalisme. Zo weet hij zelfs zelfverklaarde Frankrijkhaters mee te slepen in deze journalistieke reis.

Edwin Timmer

Langs de muur van Trump. Van Harlingen naar Tijuana (Volt)

Edwin Timmer (1972) was correspondent voor De Telegraaf en Elsevier in Mexico-Stad en reisde vanuit zijn standplaats naar het grensgebied met de Verenigde Staten waar de muur van Trump moet verrijzen. Een wetteloos gebied waar corruptie, bendes en drugs een normaal leven onmogelijk maken. Timmer geeft migranten, verslaafden, boeren, grensbewakers en paters een gezicht en slaagt erin geen duidelijke oordelen te vellen. Daarmee biedt hij een krachtig en menselijk geluid in politiek gezien harde tijden en voegt hij iets belangrijks toe aan de vele Amerika-boeken.

De jury van de VPRO Bob den Uyl Prijs bestaat dit jaar uit:

Esther Op de Beek (voorzitter)
Eefje Blankevoort
Judith Eiselin
Thomas Heerma van Voss
Roman Helinski

De VPRO Bob den Uyl Prijs, voor het beste journalistieke reisboek, wordt sinds 2003 uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder anderen P.F. Thomése, Carolijn Visser, Lieve Joris, Frank Westerman en Auke Hulst.