de wielerobsessie van tim krabbé

Tim Krabbé is naast schrijver ook fanatiek wielrenner. VPRO Boeken selecteerde enkele fragmenten waarin Tim Krabbé vertelt over zijn liefde voor de sport, of eerder: de obsessie. En wat was er eerder: de liefde voor de literatuur of het wielrennen?

Wielrennen is geen sport, het is een obsessie. Niemand in Nederland weet dat zo goed te beschrijven als Tim Krabbé. Maarten Westerveen sprak met de schrijver in 2015 in Nooit meer slapen met de schrijver en wielrenner naar aanleiding van zijn bundel De veertiende etappe.

vpro boeken in 1987

Al in 1987 sprak Krabbé over zijn liefde voor het wielrennen. VPRO Boeken bracht op 25 oktober 1987 verslag van de middag over Wielrennen en Literatuur in de Stadsschouwburg in Groningen, georganiseerd door de Stichting Literatuur en Drama. Tim Krabbé nam samen met wielrenster Mieke Havik en schrijvers Bob den Uyl en Martin Ros deel aan de middag. In een interview gaf Krabbé antwoord op de vraag wat er eerder was: de liefde voor de wielersport of de literatuur?

wielrennen op de binnenbaan

In 2012 werd Tim Krabbé gevolgd door Op 't nachtkastje. Hij ging wielrennen op de binnenbaan, las een fragment voor uit zijn boek en vertelde over het schrijversschap dat zijn leven beheerst.

Het is wielrennen dat de klok slaat deze week: vooruitblikken, achter de schermen-verhalen en diepte-interviews van hier tot in Frankrijk. Ook VPRO Boeken doet mee in de wielerwaanzin, maar legt zich toe op een heel eigen niche: de wielrensport en de literatuur. Kijk hier voor het (dagelijks groeiend) overzicht.