Anton de Goede stapt op de fiets en legt samen met dichter Ingmar Heytze een deel van de eerste etappe van de Tour de France af.

Schaduwpeloton beschrijft de eerste etappe van de Tour de France 2015 in 13 gedichten. Het parcours ligt in Utrecht en aan de hand van het routekaartje kunt u het zelf fietsen en op locatie de gedichten lezen met het boek in de hand, en/of beluisteren met de app.

fiets de poëtische tourproloog met het utrechtse stadsdichtersgilde

“Zo’n Tour de France raast in moordend tempo voorbij”, zegt Gildemeester Alexis de Roode. “Daardoor weet niemand waar ze nou echt gefietst hebben, wat zonde zou zijn. Poëzie kan tegenwicht bieden aan dat hoge tempo en mensen stil laten staan en het onzichtbare zichtbaar maken, de route bestendigen.” Met een gemiddelde snelheid van twaalf kilometer per uur is het Gilde wel in hun eigen vertragende missie geslaagd.

Meer lezen? Ga naar het NRC sportkatern (ja echt, poëzie in het sportkatern).

Het is wielrennen dat de klok slaat deze week: vooruitblikken, achter de schermen-verhalen en diepte-interviews van hier tot in Frankrijk. Ook VPRO Boeken doet mee in de wielerwaanzin, maar legt zich toe op een heel eigen niche: de wielrensport en de literatuur. Kijk hier voor het (dagelijks groeiend) overzicht.