zondag 29 oktober, 11.20 uur, NPO 1

Auke Hulst en Tommy Wieringa

Auke Hulst schreef met Motel songs een nieuw indringend en muzikaal reisboek over de kracht van kunst en de schaduw van de dood. Ook te gast is Tommy Wieringa (1967) over zijn nieuwe roman De heilige Rita.

VPRO Boeken
Zondag 29 oktober om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Carolina Lo Galbo

Auke Hulst

Auke Hulst (1975) schreef met Motel songs een nieuw indringend en muzikaal reisboek over de kracht van kunst en de schaduw van de dood.
Medio 2016 reed Auke Hulst van de Amerikaanse Oostkust naar de Westkust, dwars door het achterland van Trump, op zoek naar sporen van literaire en muzikale helden, met een auto vol muziekinstrumenten en opnameapparatuur. Motel Songs brengt hem van F. Scott Fitzgeralds graf in Rockville, Maryland naar diens geboortehuis in St. Paul, Minnesota, naar Memphis, Tennessee, waar Jeff Buckley in een shotgun shack woonde en in de Wolf River verdronk; naar Ketchum, Idaho, waar Ernest Hemingway zich door het hoofd schoot, en naar Seattle, waar Kurt Cobain hetzelfde deed. Daarnaast bevat het boek verhalen over Philip K. Dick en Prince en essays over zelfmoord, opgroeien met Amerikaanse soft power en urban exploration.
Motel songs gaat vergezeld van het gelijknamige album, dat Hulst onderweg schreef en opnam in motel- en hotelkamers. 'Time held me green and dying / though I sang in my chains like the sea.' – Dylan Thomas

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa (1967) vertelt over zijn nieuwe roman De heilige Rita. Paul Krüzen woont al zijn leven lang met zijn vader in een Saksische spookboerderij aan de Duitse grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. In de halve eeuw die intussen verstreken is hebben ze hun dorp sterk zien veranderen. De wereld is in beweging gekomen: Chinezen hebben de horeca van Mariënveen overgenomen, Russen, Bulgaren en Polen zijn in het dorp vertrouwde verschijningen geworden.

De grote verandering is begonnen met de Russische piloot die uit de Sovjet Unie ontsnapte in een sproeivliegtuigje, en in het hart van de Koude Oorlog neerstortte in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan Paul Krüzen en zijn vader nooit volledig zijn bekomen.

De heilige Rita is een betoverend memento voor de achterblijvers en een ode aan de mens die zichzelf wil overstijgen.