Carolina Lo Galbo spreekt met auteur, scenarist en filmregisseur Bavo Dhooge over zijn nieuwste boek Schrijvers op het scherm. Ook te gast is Eva Ludemann over haar boek Arabier en Seculier. De opmars van afvallige moslims in de Arabische wereld .

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 20 oktober, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Carolina Lo Galbo

Bavo Dhooge

Carolina Lo Galbo spreekt met auteur, scenarist en filmregisseur Bavo Dhooge over zijn nieuwste boek Schrijvers op het scherm.

Dhooge beschrijft in twintig hoofdstukken verschillende type schrijvers of het beeld dat daarvan bestaat in films: de dromer, de neuroot, de alcoholist, de kantoorklerk, de geniale gek en vele andere.

Hij verzamelde bovendien meer dan 800 films met een schrijver in de hoofdrol.

Eva Ludemann

Ook te gast is Eva Ludemann over haar boek Arabier en Seculier. De opmars van afvallige moslims in de Arabische wereld .  

Bij ‘de Arabische wereld’ denken we vrijwel altijd aan gelovige moslims. Maar klopt dat beeld wel? Sinds de Arabische Lente doet een groeiende groep Arabische jongeren stilletjes afstand van hun geloof, mede in reactie op het fundamentalistische geweld van groeperingen als IS.

Deze jongeren willen zelf kunnen bepalen wat ze geloven of niet geloven. Ze maken zich sterk voor democratische hervormingen en gelijke rechten voor vrouwen, homo’s en andere minderheden. Voor hen is het internet wat de boekdrukkunst ooit was voor de christelijke wereld: ze krijgen plotseling toegang tot informatie die tot voor kort verborgen was. Op Twitter, Facebook en YouTube debatteren ze over pluriformiteit en nieuwe grondwetten.