Carolina Lo Galbo spreekt met Peter Vermeersch over zijn boek 'Aantekeningen bij een moord'. Ook te gast is Miek Smilde over haar nieuwe roman 'Dorsmans dood'.

VPRO Boeken
Uitzending: zondag 22 september, 11.20 uur, NPO 1
Presentatie: Carolina Lo Galbo

Peter Vermeersch

Carolina Lo Galbo spreekt met Peter Vermeersch over zijn boek Aantekeningen bij een moord.

Literaire non-fictie over juryrechtspraak, misdaad en de melancholie van het straffen. 

Op een ochtend ontvangt Peter Vermeersch een brief waarin hij wordt opgeroepen zitting te nemen in een volksjury bij een moordzaak. De verdachte lijkt een schuw dier, de plek - het Justitiepaleis in Brussel - is een overweldigende wereld van oude strafrechtelijke rituelen.

Vermeersch wordt overspoeld door vragen. Wat doe je iemand aan als je hem straft? Helpt het? Hoe voelt het slachtoffer te zijn, of nabestaande? En kan er na de pijn, de wrok en de gerechtelijke afhandeling weer iets ontstaan dat op het gewone leven lijkt?

Miek Smilde

Ook te gast is Miek Smilde over haar nieuwe roman Dorsmans dood.

Als in 2009 het ontzielde lichaam van de jonge Esther Dorsman wordt gevonden, schreeuwt het publiek om wraak. Een eerste verdachte wordt vrijgesproken, een tweede krijgt twaalf jaar gevangenisstraf.

Pieter Coorn, raadsheer in het gerechtshof Den Bosch, behandelt de zaak in hoger beroep. Komend uit een Rotterdams milieu van harde werkers, hoopt hij zijn loopbaan als jurist rustig af te sluiten.

Als na jaren blijkt dat er fouten zijn gemaakt in de zaak-Dorsman, begint hij te twijfelen. Wie is hij nog als er geen waarheid bestaat?