1 mei

Deze week in Buitenhof: Caroline de Gruyter, Bas Eickhout en Otto Fricke over een dreigende energiecrisis in Europa, Ben Hodges bespreekt de situatie in Oekraïne en Bill Browder sluit aan om te praten over zijn nieuwste boek 'Achtervolgd door de staatsmaffia' en de nieuwsfoto met Ilvy Njiokiktjien.

Europese eenheid & afhankelijkheid van Russische energie

Poetin zet de Europese eenheid onder druk door de gaskraan dicht te draaien en te eisen dat de gasrekening in roebels betaald wordt. 'De kans dat we in Nederland worden afgesloten is groter dan we denken', stelt Europarlementariër Bas Eickhout. Duitsland is druk bezig om de gasimport af te kunnen bouwen. Of de rekening in roebels betaald gaat worden? 'Nee, want daar is Duitsland een deel van Europa', zegt Bondsdaglid voor de FDP Otto Fricke. De positie van Duitsland in de oorlog is veelbesproken. 'Heel Europa zit naar Duitsland te kijken. Duitsland moet militariseren, net als wij allemaal', aldus journalist Caroline de Gruyter. 'Dat is moeilijk, maar voor Duitsland extra moeilijk.'

Caroline de Gruyter

Europa correspondent NRC

Geboren 1963

Loopbaan
- Columnist Foreign Policy
- NRC-correspondent in Gaza, Jeruzalem, Brussel, Genève, Wenen en Oslo
- Chef buitenland NRC

Publicaties
- Beter wordt het niet (2021)
- Het vervloekte paradijs (2016)
- Zwitserlevens (2015)
- De Europeanen (2006)

Eerder in Buitenhof op 4/4/21 over het Habsburgse Rijk en de EU

Bas Eickhout

Europarlementariër en delegatieleider GroenLinks Europa

Geboren 1976

Loopbaan
- Europarlementariër GroenLinks
- Beleidsonderzoeker Planbureau voor de Leefomgeving
- Onderzoeker RIVM

Eerder in Buitenhof op 12/5/19 over de Europese Verkiezingen

Otto Fricke

Lid Duitse Bondsdag FDP

Geboren 1965

Loopbaan
- Partner managementadviesbureau CNC in Berlijn
- Lid Raad van Toezicht World Vision Deutschland
- Penningmeester FDP
- Voorzitter begrotingscommissie Duitse Bondsdag (FDP)

Eerder in Buitenhof op 6/2/22 over verdeeldheid in de EU

nieuwe fase in de oorlog?

De slag om Oekraïne wordt steeds meer een oorlog tussen Rusland en de NAVO landen. 'We hebben toegestaan dat een land met een sterk afnemende bevolking, met een corrupte regering en een incompetent leger dat wel duizenden kernwapens heeft, om ons af te schrikken en ons te weerhouden van ingrijpen', zegt oud-opperbevelhebber van het Amerikaanse leger in Europa Ben Hodges. Maar: 'Wilskracht is aan de zijde van Oekraïne en het Westen. En de logistieke situatie wordt beter nu iedereen, zelfs Duitsland zich hier achter geschaard heeft.'

Ben Hodges

voormalig opperbevelhebber Amerikaanse leger in Europa

Geboren 1958

Loopbaan
- Denktank Center for European Policy Analysis (heden)
- Hoofd Amerikaanse leger in Europa
- Assistent stafchef Luchtlandingskorps
- Directeur Operaties Regionale Commando Zuid Afghanistan

Eerder in Buitenhof op 27/3/22 over de gevoerde strategieën in Oekraïne

de nieuwsfoto

In deze wekelijkse rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende foto. De nieuwsfoto is deze week gekozen door Ilvy Njiokiktjien.

Fotograaf: Eric Bouvet / VII Photo

Op de foto is een nieuwe begraafplaats te zien in de stad Irpin in Oekraïne. 'Deze foto straalt een soort rust uit. Het vertelt voor mij het verhaal meer dan alle foto's die we de laatste weken zien.'

 

 

kijk op Poetin

Nadat Sergei Magnitsky wordt vermoord heeft zakenman Bill Browder nog maar een doel, achter de moordenaars aangaan. 'Ik heb nooit gedacht of ik het kon doen, ik moest het doen. Het recht moest geschieden.' Ook strijdt hij ervoor om de zogeheten Magnitsky Act in Rusland en andere landen in te voeren. 'In Nederland heeft Rutte die geblokkeerd. MH17 was de equivalent voor 9/11 in Amerika. Rutte had slachtoffers moeten beschermen, maar dat deed hij niet. Vanwege geld en gas uit Rusland.' Ook moeten westerse enablers 'named and shamed' worden en worden berecht.

Bill Browder

investeerder, mensenrechtenactivist

Geboren 1964

Loopbaan
- Activist Magnitsky Act
- Oprichter Hermitage Capital
- Belegger Salomon Brothers
- Belegger Boston Consulting Group

Publicaties
- Achtervolgd door de staatsmaffia (2022)
- Vijand van de Russische staat (2015)

Eerder in Buitenhof op 7/11/21 over de positie van Poetin

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.