11 december

Deze week in Buitenhof: John Sweeney over zijn ervaringen aan het front in Bachmoet, Derk Sauer, Mikhail Fishman en Julia Taratuta bespreken onafhankelijke journalistiek in ballingschap, Lidewij Edelkoort sluit aan om te praten over 'Proud South' en de nieuwsfoto is gekozen door Ilvy Njiokiktjien

Frontlinie Bachmoet

Oud-BBC journalist John Sweeney reisde op eigen initiatief naar Oekraïne waar hij sinds het begin van de oorlog bijna non-stop verslag doet van de Russische invasie. De afgelopen dagen was hij aan de frontlinie in Bachmoet, in het oosten van Oekraïne. Volgens president Zelensky is de stad vernietigd door Russische aanvallen. Hoe waren de afgelopen dagen en wat heeft Sweeney allemaal meegemaakt?

Hoe bedrijf je journalistiek in ballingschap?

Sinds de oorlog in Oekraïne is de Russische onafhankelijke pers in de ban gedaan. Russische journalisten worden bestempeld als 'buitenlandse agenten' en voor het gebruik van het woord 'oorlog' staat een celstraf van 15 jaar. Veel onafhankelijke journalisten zijn het land ontvlucht en zoeken manieren om het werk voort te zetten. Zo ook in Amsterdam, waar TV-Rain, het meest prominente onafhankelijke tv-station van Rusland, zich heeft gevestigd. Vanaf YouTube weten ze dagelijks een miljoenenpubliek te bereiken, maar hoe bedrijf je journalistiek in ballingschap? In Buitenhof, het Russisch-Oekraïense echtpaar en anchors bij TV-rain: Mikhail Fishman en Julia Taratuta. En ook Derk Sauer, oprichter van de Moscow Times, schuift aan. Hij vertelt ons over de diaspora van Russische journalisten naar Europese steden en de strijd om de onafhankelijke journalistiek in Rusland overeind te houden.

Derk Sauer

Uitgever The Moscow Times

Geboren 1952

Loopbaan
- Medeoprichter Uitgeverij Nieuw Amsterdam
- Uitgever Independent Media
- Hoofdredacteur Nieuwe Revu
- Eindredacteur Twintig

Eerder in Buitenhof op 9/10/22 over de Oekraïense opmars en de gevolgen voor Poetin

Mikhail Fishman

journalist & presentator

Geboren 1972

Loopbaan
- Presentator TV-Rain
- Hoofdredacteur Russische Newsweek
- Hoofdredacteur Moscow Times

Publicatie
- The Successor.
- The Story Of Boris Nemtsov And Of The Country,
- In Which He Didn’t Become President.

bekijk 'The Free Press Show' van VPRO Tegenlicht met de makers van TV Rain

Julia Taratuta

journalist en presentator

Geboren 1978

Loopbaan
- Presentatrice TV-Rain
- Hoofdredacteur Wonderzine
- Russische Newsweek
- Hoofdredacteur Forbes Woman (2012 tot 2017)

de nieuwsfoto

In deze wekelijkse rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door fotograaf Ilvy Njiokiktjien.

Deze foto is gemaakt door Metin AktaƟ op 5 december 2022 in het ziekenhuis van Bachmoet, Oblast Donetsk, Oekraine.

De laatste twee weken hebben fotograaf Metin Aktas kapot gemaakt van binnen. Hij heeft zoveel shokking dingen gezien. Hij noemt zichzelf een koorddanser, je weet niet wanneer het verkeerd gaat.

Bekijk ook andere nieuwsfoto's in Buitenhof

 

over een nieuwe generatie: 'Proud South'

Lidewij Edelkoort reisde over het zuidelijk halfrond en zag een nieuw bewustzijn. In Proud South bundelt ze werk van kunstenaars uit Afrika en Zuid-Amerika, een kleurrijke verzameling foto’s van een generatie die zich richt en trots is op de eigen cultuur en zich losmaakt van het noorden.

Lidewij Edelkoort

Trendvoorspeller

Geboren 1950

Loopbaan
- Eigenaar Trend Union
- Decaan Design Studies Parsons New York
- Directeur Design Academy Eindhoven

Publicaties
- Proud South (2022)
- Anti Fashion (2016)

Prijzen
- Prins Bernhard Cultuurfonds prijs

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.