2 oktober

Deze week in Buitenhof: Eva Cukier, Mart de Kruif & Marietje Schaken over nieuwe vormen van oorlogsvoering , Tuur Elzinga bespreekt de gevolgen van recordinflatie, Francis Fukuyama sluit aan om te praten over het liberalisme en de nieuwsfoto met Cigdem Yuksel.

hybride oorlogsvoering

Volgens Ruslandcorrespondent Eva Cukier kwam de oorlog in Rusland deze week dichterbij dan ooit: ‘De chaos van afgelopen woensdag is moeilijk te beschrijven, die was groot. Ontzettend veel paniek en angst. De oorlog kwam met een dreun de Russische huiskamers binnen.’ Commandant buiten dienst Mart de Kruif denkt niet dat Poetin snel zal overgaan tot inzet van nucleaire wapens: ‘China zegt dat gaan we niet doen. Hij behaalt er niet direct militair voordeel mee. En hij raakt dan ook dat de macht kwijt. Dat zijn allemaal redenen om het niet te doen.’ Cyberexpert Marietje Schaake maakt zich zorgen om de kwetsbaarheid van de Europese onderzeese infrastructuur: ‘De meeste onderzeekabels voor data worden nu door Google, Amazon, Facebook gebouwd, en wat zijn hun motieven? Zij hebben belang bij bepaalde landen aan elkaar verbinden, maar dat wil helemaal niet zeggen dat al die landen serieus zijn over de veiligheid of dat die even politiek stabiel zijn.’   

Eva Cukier

Correspondent NRC

Geboren 1981

Loopbaan
- Freelance-journalist
- Buitenlandredactie Trouw
- Mama Cash
- Ministerie Buitenlandse Zaken

 

Mart de Kruif

Luitenant-Generaal buiten dienst

Geboren: 1958

Loopbaan
Vanaf 1981 diverse functies bij de Koninklijke Landmacht
- Commandant Landstrijdkrachten (2011)
- Plaatsvervangend commandant Landstrijdkrachten (2010)
- ISAF-commandant Zuid-Afghanistan (2008)
- Commandant 43 Gemechaniseerde Brigade (2007)

Onderscheidingen o.a.
- Ereteken voor Verdienste (2016)

Eerder in Buitenhof op 18/4/21 samen met Diewertje Kuipers over militaire terugtrekking uit Afghanistan

 

Marietje Schaake

Directeur Cyber Policy Center van Stanford University

Geboren 1978

Loopbaan
- Senior Advisor Eurasia Group
- President CyberPeace Institute
- Europarlementslid D66
- Zelfstandig adviseur Felix Meritis, BuZa
- Adviseur ambassadeur VS in Nederland

Eerder in Buitenhof op 8/4/18 samen met Harry Garretsen, hoogleraar Internationale economie over handelsoorlog tussen VS en China

recordinflatie van 17,1 procent

Steeds meer burgers en bedrijven voelen de gevolgen van de exploderende inflatie duidelijk in de portemonnee. De nood is hoog en het vertrouwen in de oplossingen is laag. Aan tafel schuift aan FNV-voorzitter en vicevoorzitter van de Sociaal Economische Raad Tuur Elzinga: wie betaalt de rekening?

Elzinga stelt ‘dat de verhoudingen op scherp staan’. Hij verwacht meer stakingen deze herfst als werkgevers niet over de brug komen met hogere lonen: ‘Er is deze week gestaakt bij de Bijenkorf, dat is al sinds de jaren 70 niet meer gebeurd. Dat is echt omdat het water bij heel veel mensen tot de lippen staat.’ Hij hoopt dat politiek Den Haag overgaat tot actie: ‘Den Haag is ontzettend veel met zichzelf bezig en heel erg veel met de poppetjes. Laten we nu kijken naar wat echt nodig is en de problemen van de mensen in het land oplossen. Dat lijkt me de eerste prioriteit.’  

Tuur Elzinga

voorzitter FNV, vicevoorzitter SER

Geboren 1969

Loopbaan
- Vicevoorzitter SER
- Hoofdonderhandelaar Pensioenakkoord
- Eerste Kamerlid SP
- SP-medewerker Tweede Kamer

Nevenfuncties

Eerder in Buitenhof op 19/12/21 over het coalitie-akkoord van Rutte IV samen met VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen

de nieuwsfoto

In deze wekelijkse rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door fotograaf Cigdem Yuksel.

Bekijk ook andere nieuwsfoto's in Buitenhof

 

liberalisme onder vuur

De wereldberoemde politicoloog Francis Fukuyama houdt in zijn nieuwe boek Het Liberalisme en zijn schaduwzijde wederom een warm pleidooi voor het liberalisme. 
Fukuyama ziet dat zowel links als rechts de liberale democratie bedreigen: ‘Links heeft identiteitspolitiek. Dat leidt tot intolerantie van bepaalde meningen, met name op universiteiten en in de media. Die willen geen vrijheid van meningsuiting, ze leggen orthodoxie op. Het gaat heel erg om persoonlijke dingen als gender of ras. Die durven mijn studenten niet altijd meer te bespreken. Maar het is niet te vergelijken met de dreiging van rechts. Een herkiezing van Trump kan over twee jaar leiden tot de ondergang van de Verenigde Staten.’  

Francis Fukuyama

politicoloog

Geboren 1952

Loopbaan
- Directeur Stanford Center on Democracy
- Hoogleraar Politieke Economie Johns Hopkins Universiteit
- Beleidsadviseur Buitenlandse Zaken V.S.

Publicaties
- Het liberalisme en zijn schaduwzijden
- Identiteit (2018)
- Na het neoconservatisme (2006)
- Het einde van de geschiedenis (1992)

Eerder in Buitenhof op 10/3/19 over identiteitspolitiek

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.