30 januari

Deze week in Buitenhof: Lilian Marijnissen en Pieter Omtzigt over de eerst weken van Rutte IV en verruwing politieke debat, Lionel Barber over Boris Johnson, Nausicaa Marbe bespreekt haar nieuwe boek

de staat van de rechtsstaat

Vlak voordat de langverwachte persconferentie afgelopen dinsdag met coronaversoepelingen begon, kwamen er twee belangrijke rapporten naar buiten over misstanden bij de Belastingdienst. SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt schuiven aan over de nieuwe bestuurscultuur, het toeslagenschandaal, de staat van de rechtsstaat en de verruwing in het parlement. Is er sprake van betonrot in onze democratie? Hoe kan de Tweede Kamer daar wat aan doen?

Lillian Marijnissen

Partijleider SP

Geboren 1985

Loopbaan
- Tweede Kamerlid
- Bestuurslid FNV
- Gemeenteraadslid Oss

Eerder in Buitenhof op 21/4/21 over het vervroegd vrijgeven van ministerraad-notulen n.a.v. 'Functie elders'

 

Pieter Omtzigt

Tweede Kamerlid (Groep Omtzigt)

Geboren 1974

Loopbaan
- Brexit rapporteur Tweede Kamer
- Lid Raad van Europa
- Tweede Kamerlid (CDA)

Publicatie 
- Een nieuw sociaal contract (2021)

Eerder in Buitenhof op 20/12/20 over de toeslagenaffaire 

Boris Johnson en de lockdown feestjes

De politieke soap in het Verenigd Koninkrijk bereikte deze week een voorlopig hoogtepunt: Premier Boris Johnson is op dit moment onderwerp van een officieel politieonderzoek. De reden: illegale lockdownfeestjes, koffers vol wijn en een taart die uit het niets opdook. Het vertrouwen dat de Britten hebben in hun leiders keldert tot een nieuw dieptepunt. Een gesprek over de staat waarin één van de oudste parlementaire democratieën in Europa met oud-hoofredacteur van de Financial Times Lionel Barber.

Lionel Barber

oud-hoofdredacteur Financial Times

Loopbaan
- Correspondent Financial Times
- Redacteur Financial Times
- Redacteur The Sunday Times

Publicatie
The powerful and the damned. Private diaries in turbulent times. (2020)

Eerder in Buitenhof op 21/11/21 over de rol van journalistiek

de nieuwsfoto

In deze wekelijkse rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door fotograaf Ilvy Njiokiktjien.

Foto: Markiian Lyseik/ EPA

Deze foto is gemaakt op 28 januari 2022 op de Oekraïense militaire basis Yavoriv. Naar aanleiding van de spanningen tussen Rusland en Oekraïne trainen militairen met anti-tank raketten geleverd door het Verenigd Koninkrijk.

'Wachten op het Westen'

De lege schappen en rijen voor de supermarkt aan het begin van de coronacrisis wierpen schrijver en journalist Nausicaa Marbe terug in de tijd, naar haar jeugd in communistisch Roemenië. Ze schreef erover in het boek ‘Wachten op het Westen’.

Nausicaa Marbe

journalist & schrijver

Geboren 1963

Loopbaan
- Columnist Telegraaf
- Columnist de Volkskrant

Publicaties
- Wachten op het Westen (2021) 
- Smeergeld (2014)
- Moldavische Kokkin (2010)
- Mândraga (1998)

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.