1 oktober

Deze week in Buitenhof: Ernst Kuipers over recordhoogte van de zorgpremie, Sharon Dijksma bespreekt probleemdossiers voor de gemeenten, Peter van Uhm sluit aan om te praten over leiderschap voor een betere wereld en Ilvy Njiokiktjien met de nieuwsfoto

torenhoge zorgpremie

Door personeelstekorten krijgen patiënten niet de zorg die nodig is en zijn ziekenhuizen soms genoodzaakt de Eerste Hulp of andere afdelingen te sluiten. En deze week werd bekend dat de zorgpremie volgend jaar tot een recordhoogte stijgt. Een gesprek met demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers.  

‘Het is reëel om te verwachten dat de zorgpremie de komende jaren verder omhoog zal gaan’ zegt de  demissionair minister. Doordat ‘zorg arbeidsintensief is en lonen en prijzen stijgen’, maar ook vanwege ‘de groeiende zorgvraag van de toenemende groep ouderen’ en de ‘kostbaarheid van nieuwe mogelijkheden, zoals medicamenten’. In relatie tot de problematiek rondom vervuilende bedrijven waarschuwt Kuipers: ‘veel risico’s zie je pas na tientallen jaren’. Om schade aan de volksgezondheid in de toekomst te voorkomen moeten overheden en bedrijven volgens hem ‘niet wachten tot er definitief bewijs is, maar vroegtijdig acteren’.  

Lees meer

Ernst Kuipers

Demissionair Minster van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Loopbaan
- Voorzitter RvB Erasmus MC
- Voorzitter Stafbestuur Erasmus MC
- Hoogleraar/afdelingshoofd Erasmus MC
- MLD-arts

Nevenfuncties
- Voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg
- Bestuurslid Nederlandse Federatie UMC’s

Eerder in Buitenhof op 13/11/22 over de staat van ons zorgstelsel

grote probleemdossiers voor gemeenten

De kersverse voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Sharon Dijksma baalt ervan dat het kabinet is gevallen. Haar angst voor stilstand is groot. Gemeenten kampen met grote problemen. Neem de asielproblematiek en bestaanszekerheid. Juist die problemen slaan neer bij gemeenten. Een slagvaardig kabinet is dan van levensbelang, maar daar is op dit moment niet echt sprake van. Welke oplossingen zijn er en wat is de boodschap van de voorzitter van de VNG voor een nieuw kabinet? 

Dijksma vindt dat Den Haag beter moet luisteren naar de gemeenten als het gaat om bestaanszekerheid: ‘veel gemeenten ervaren dat ze de gaten dichtlopen die Den Haag laat vallen’. Volgens Dijksma hangen gemeenten aan de noodrem en is er ‘drie miljard, vanaf 2026’ nodig voor het verlenen van de diensten waar burgers recht op hebben. ‘Nu al zijn gemeenten bezig met het inboeken van tekorten, maar vanaf 2026 vallen we in een financieel gat’.
De voorzitter van VNG spreekt verder nog over de gevoeligheid van asielbeleid en hoe veiligheid in het gedrang raakt door een tekort aan dienders. 

Lees meer: 

Sharon Dijksma

Voorzitter Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)

Loopbaan oa:
- Burgemeester Utrecht
- Wethouder verkeer, vervoer, water en luchtkwaliteit Amsterdam
- Staatssecretaris Infrastructuur en Milieu
- Staatssecretaris van Economische Zaken
- Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
- Tweede Kamerlid (PvdA)

de nieuwsfoto

In deze wekelijkse rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door fotograaf Ilvy Njiokiktjien.

Deze foto is gemaakt op 26 september 2023 door Emmanuel Dunand/ AFP bij het laatste Azerbeidzjaanse checkpoint op de weg naar Armenië, waar honderden inwoners van de gevallen Armeense enclave Nagorno-Karabach in voertuigen wachten om de grens over te steken.  

Bekijk ook andere nieuwsfoto's in Buitenhof

 

over leven en leiderschap

Peter van Uhm weet als oud-Commandant der Strijdkrachten als geen ander wat leidersschapskwaliteiten zijn. Jarenlang noteerde hij inzichten die leiders, maar ook de samenleving, vooruit kunnen helpen. Ze zijn nu gebundeld in het boek: Notities van een generaal: Veertig lessen over leven en leiderschap. 

‘Echte loyaliteit is drie keer nee kunnen en durven zeggen tegen je baas. Kunnen heeft te maken met de kwaliteiten van je mensen, durven heeft te maken met de sfeer die je als baas neerzet’ aldus de oud-Commandant der Strijdkrachten naar aanleiding van zijn nieuwe boek Notities van een generaal: Veertig lessen over leven en leiderschap. Volledige loyaliteit naar het werk ziet hij daarentegen als risico: ‘nergens ben je onmisbaar, behalve thuis’. 

Lees meer

Peter van Uhm

Oud-Commandant der Strijdkrachten

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.