14 mei

Deze week in Buitenhof: Geert Corstens over de rechtsstaat, Mark Galeotti over de oorlog in Oekraïne, Suzan Yücel sluit aan om te praten over de verkiezingen in Turkije en aandacht voor het stikstoffonds en het landbouwakkoord

een weg uit de stikstof impasse?

Ruim 24 miljard euro is er beschikbaar om een flinke deuk te slaan in het stikstofprobleem op te lossen. Maar is geld wel de oplossing en komt het er ook echt? Is het wel genoeg om de plannen die de provincies moeten aanleveren uit te voeren? Alleen al uit Friesland en Overijssel kwamen ramingen die een derde van die enorme berg geld van 24 miljard euro opslokken. Wat is het belang van een goed Landbouwakkoord hier en komt het plan van de minister eigenlijk wel door de Eerste Kamer? Aan tafel minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal. 

Stikstof aanpak (Rijksoverheid)
LTO voorzitter Sjaak van der Tak en journalist Lamyae Aharouay in gesprek over de stikstofimpasse (Buitenhof 2/4/23)
coalitie en oppositiepartijen over stikstof, migratie, wonen (Buitenhof 12/3/23)

Christianne van der Wal

Minister voor Natuur en Stikstof (VVD)

Loopbaan
- Voorzitter VVD
- Gedeputeerde provincie Gelderland VVD - Wethouder Harderwijk VVD
- Gemeenteraadslid VVD

de staat van de rechtsstaat

Bij ons te gast is Geert Corstens, oud-President van de Hoge Raad. Hij schreef het boek Onze Rechtsstaat. Strijdbaarder en weerbaarder en maakt zich zorgen. Criminele organisaties bedreigen de rechtsstaat en de rechters worden beschuldigd van politieke bemoeienis. Hoe moet het verder met het Marengo-proces nu Taghi geen advocaat kan vinden en wat moet de politiek doen om de rechtsstaat sterker te maken?

Meer over het Marengo proces (NOS)

Geert Corstens

oud-president Hoge Raad

Loopbaan
- Vice-president Hoge Raad
- Raadsheer Hoge Raad
- Hoogleraar strafrecht (RU)
- Officier van justitie Arnhem

Eerder in Buitenhof op 17/10/21 over het falen van de Nederlandse rechtsstaat inzake Toeslagenaffaire

de situatie in Bachmoet

Oekraine lijkt terrein te winnen in Bachmoet. Maar voor een grootschalige tegenaanval zegt Zelensky meer wapens nodig te hebben. Hoelang zal het Westen Oekraine nog eensgezind steunen in deze oorlog? En heeft president Poetin nog bondgenoten? We vragen het historicus en Rusland expert Mark Galeotti.

Mark Galeotti

historicus en Ruslandkenner

Loopbaan
- Hoogleraar en onderzoeker
- Praag, New York en Engeland

Publicaties
- We moeten het over Poetin hebben (2020)
- Een korte Geschiedenis van Rusland (2021)

Eerder in Buitenhof op 20/2/22 over Poetins Plan

verkiezingen in Turkije

Turkije gaat naar de stembus voor een nieuwe president en een nieuw parlement. Het worden de spannendste verkiezingen genoemd in het honderdjarige bestaan van de Turkse republiek. Voor het eerst in 20 jaar dreigt Erdogan zijn positie te verliezen en kan er een nieuwe wind gaan waaien door het land. Journalist Suzan Yücel maakte de documentaire ‘Mijn Turkse Stem’ waarin ze zichzelf de vraag stelt: moet ze wel stemmen voor een land waar ze niet woont? En hoe is haar band met Turkije de afgelopen 20 jaar veranderd? 


Verkiezingsdossier (Financial Times)
If Turkey sacks its strongman, democrats everywhere should take heart (The Economist)
Waarom Suzan Yücel toch gaat stemmen (de Correspondent)
Meer over Erdogans uitdager (De Groene)

Suzan Yücel

journalist

Loopbaan
- Maker van Mijn Turkse Stem (BNNVARA 2023)
- Journalist bij De Correspondent
- Presentator podcast Ver van je Bed Show

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.