17 december

Deze week in Buitenhof: Frans Timmermans over een drukke week in politiek Den Haag, Dirk de Wachter en Paul Verhaeghe bespreken verbinding en hoop in tijden van polarisatie en Ilvy Njiokiktjien met de nieuwsfoto

een drukke week in politiek den haag

De nieuwe Tweede Kamer had meteen een drukke week. Het demissionaire kabinet moest diep gaan voor nieuwe steun aan Oekraïne, er was een fel debat over de verkiezingsuitslag, er werd een Kamervoorzitter gekozen en VVD-leider Yesilgöz legde een bommetje onder de spreidingswet. Hoe heeft partijleider van Groenlinks-PvdA Frans Timmermans de week beleefd? En hoe kijkt hij terug op de campagne en de verkiezingsuitslag? 

Hoe komt het dat GroenLinks-PvdA niet meer kiezers heeft weten te bereiken?
‘Ik denk dat wij mensen geconfronteerd hebben met een toekomst waar veel onzekerheden in zitten’, geeft partijleider Frans Timmermans als mogelijke reden. ‘Wij hebben geprobeerd antwoorden voor die onzekerheden te formuleren. Maar we zijn te weinig aan die antwoorden toegekomen in de debatten.’ Hoe kijkt hij naar de formatie? ‘Mijn hoop is dat de andere partijen wel vasthouden aan hun eigen programma en niet meegaan met alles wat Wilders vraagt (…) Voor het eerst is de grootste partij een partij met echt ook trekjes die een bedreiging zijn voor de democratische rechtsstaat.’ Hij waarschuwt: ‘Het ondermijnen van de democratische rechtsstaat begint niet met het veranderen van de grondwet. Het eindigt daarmee.’

Lees meer:

Frans Timmermans

Lijsttrekker GroenLinks-PvdA

Loopbaan
- Eurocommissaris en vicevoorzitter EC
- Minister BuZa
- Staatssecretaris BuZa
- Lid Tweede Kamer PvdA

Eerder in Buitenhof op 19/11/23 in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen

de nieuwsfoto

In deze wekelijkse rubriek bespreekt Buitenhof een spraakmakende nieuwsfoto, deze week uitgekozen door fotograaf Ilvy Njiokiktjien.

 

verbinding in donkere dagen

Het zijn onzekere tijden. Terwijl de wereld te maken heeft met oorlogen, klimaatverandering en toenemende migratie, groeit het maatschappelijk onbehagen. Zo wint er in Nederland steeds weer een andere partij die zich afzet tegen de gevestigde orde. We lijken op drift en staan steeds vaker lijnrecht tegenover elkaar. Wat kunnen we doen om ons niet te laten verlammen door angst? En hoe kunnen we verbinding blijven zoeken in deze donkere dagen? In de laatste Buitenhof-uitzending van dit kalenderjaar vragen we om raad aan psychiater Dirk de Wachter en psycho-analist Paul Verhaeghe.

Waar komt het maatschappelijk onbehagen vandaan? Volgens psychoanalyticus en psycholoog Paul Verhaeghe komt dit door een systeemfout: ‘De systeemfout is een doorgeslagen vrije marktwerking die een extreme vorm van ongelijkheid installeert en blijft installeren'. 'In Europa zijn er een aantal politieke partijen die dat onbehagen gaan kanaliseren naar oorzaken die daar nauwelijks mee te doen hebben. Bijvoorbeeld: immigratie of Europa.' Psychiater Dirk de Wachter stelt: ‘Ik zie dat onze maatschappij soms wat zelfgenoegzaam wordt en de fundamentele pilaren van de menselijkheid dreigt te verwaarlozen. Die pilaren zijn de zorg, het onderwijs en de cultuur.’ Het gevoel van machteloosheid lost volgens Paul Verhaeghe in ieder geval niks op: ‘Het is al een effect van dit soort maatschappij, dat wij ervan overtuigd geraakt zijn dat ‘ik’ dat moet oplossen. 'Wij kunnen dat alleen maar in een groep aanpakken’. Dirk de Wachter pleit ervoor om ‘het kleine goede’ te doen: ‘Nodig iemand uit in de kersttijd van wie je weet: die mens is wat alleen.’

Paul Verhaeghe

Emeritus hoogleraar psychologie

Loopbaan
- Hoofd vakgroep Psycho0analyse en Raadplegingspsychologie
- Hoogleraar Psychologie
- Hoofddocent Universiteit Gent
- Promotie Universiteit Gent

Publicaties
- Onbehagen (2023)
- Intimiteit (2018)
- Autoriteit (2015)
- Identiteit (2012)
- Liefde in tijden van eenzaamheid (1998)

Dirk De Wachter

psychiater

Publicaties
- Vertroostingen (2022)
- De wereld van De Wachter (2016)
- Borderline Times (2012)

Eerder in Buitenhof op 18/12/23 over troost in donkere tijden

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.