24 september

Deze week in Buitenhof: Karien van Gennip over meer bestaanszekerheid, Jesse Klaver bespreekt de vertimmerde miljoenennota, Franklin Foer over president Biden: 'The Last Politician' en Dore van Duivenbode sluit aan om te praten over politiek en persvrijheid in Polen

meer bestaanszekerheid

De Tweede Kamer was de baas deze week, nu het kabinet demissionair is. Tijdens de Algemene politieke Beschouwingen werden miljarden extra uitgegeven. Het kabinet moet nu kijken of alles haalbaar en betaalbaar is. Bij ons aan tafel vicepremier en demissionair minister van Sociale Zaken Karien van Gennip over de extra maatregelen. Dragen ze bij aan bestaanszekerheid en hoe denkt het kabinet over de financiële onderbouwing?

Van Gennip is kritisch over het plan van de Tweede Kamer om de verlaging van de accijns op brandstof te verlengen: ‘dat je iets wil doen voor de middeninkomens begrijp ik heel goed, maar dit is een ongerichte maatregel die ook terechtkomt bij mensen die geen steun nodig hebben’. Financiering uit het Nationaal Groeifonds vindt zij ook onverstandig: ‘dat groeifonds is om investeringen in onze toekomst te doen. Voor onze kinderen, ons verdienvermogen, verduurzaming. Er zitten hele belangrijke projecten in. Ik zou er niet aankomen.’ 

Karien van Gennip

vicepremier en demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (CDA)

Loopbaan
- CEO ING Bank Frankrijk
- Lid Tweede Kamer CDA
- Staatssecretaris Economische Zaken Balkenende II en III - Directeur Autoriteit Financiële Markten

Eerder in Buitenhof op 16/4/23 over doorgeschoten flexibilisering van de arbeidsmarkt

vertimmerde miljoenennota

De Tweede Kamer verbouwde voor miljarden aan de begroting van het kabinet die deze week werd besproken tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Nooit eerder vertoond op deze schaal. Kamerbreed was de wens iets extra’s te doen aan de bestaanszekerheid die onder druk staat. De grootste verandering was afkomstig van GroenLinks-Pvda in samenwerking met de ChristenUnie. Zij willen het minimumloon een flinke duw omhoog geven. Werkgevers zien grote problemen en het kabinet twijfelt over de dekking van de plannen. Aan tafel de fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA en één van de bedenkers van het plan, Jesse Klaver. 

‘Als je banken wat meer gaat belasten is het logisch dat de beurswaarde wat minder wordt’ zegt Klaver. Bezorgd over het zakken van de aandelenkoersen van Nederlandse banken en verzekeraars deze week is hij niet: 'we moeten naar een nieuwe balans, waarin grote bedrijven, banken en mensen met veel vermogen meer gaan bijdragen. Daar zit een optimum in, maar dat hebben we nog niet bereikt’.  

Banken op beurs onderuit (FD)
- Werkgevers wanhoop nabij (FD)

Jesse Klaver

Fractievoorzitter GroenLinks-PvdA

het presidentschap van Joe Biden

Ruim halverwege zijn ambtstermijn ligt de Amerikaanse president Joe Biden zwaarder onder vuur dan ooit. De waarderingscijfers voor de bejaarde president zijn laag, de twijfels over zijn fitheid groot. En de Republikeinen koersen aan op een afzettingsprocedure tegen hem, vanwege schimmige deals van zijn zoon Hunter. En temidden van dat alles verschijnt de biografie van schrijver en journalist Franklin Foer over de Amerikaanse president, getiteld ‘The Last Politician’.

Een vertrek van de president sluit hij niet uit: ‘het is onwaarschijnlijk, maar hij is tachtig en als uit een reeks opiniepeilingen blijkt dat hij met een paar punten verschil van Donald Trump verliest, dan kan binnen de democraten een freak-out ontstaan en gaan ze op zoek naar een alternatief’. 

Franklin Foer

schrijver en journalist

persvrijheid en politiek in Polen

Van de ene dag op de andere zijn de nieuwe wapenleveranties van Polen aan Oekraïne zijn stopgezet. Polen was toch die trouwe bondgenoot, die ook zoveel Oekraïense vluchtelingen opvangt? Wat is er aan de hand?
De Pools-Nederlandse journalist Dore van Duivenbode liep acht maanden mee met de grootste onafhankelijke krant in Polen Gazeta Wyborcza en zag daar van dichtbij hoe de Poolse persvrijheid en democratie op omvallen staan en maakte daarover Gazeta, Poolse krant onder vuur.

‘Als PiS de komende verkiezingen wint, dan zijn deze journalisten echt de klos’ aldus van Duivenbode over de redactie van Gazeta Wyborcza. Ze vertelt hoe de Poolse persvrijheid en democratie onder druk staan en over het gebrek aan slagkracht van de EU. ‘Polen heeft zo’n strategische rol dat ze kunnen doen wat ze willen. Het is een soort wapendepot van Europa geworden, ze verdedigen de oostgrens van de EU. Hoe hard kunnen wij dan slaan?’. 

De Poolse vrienden van Poetin (de Groene Amsterdammer)

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.