5 februari

Deze week in Buitenhof: Minister Wopke Hoekstra over de oorlog, Notis Mitarachi, Step Vaessen, Malik Azmani en Hubert Bruls over het migratievraagstuk en Jaap Scholten sluit aan om te praten over zijn ervaringen in Oekraïne.

de veiligheid van het Westen

‘De toenemende assertiviteit en soms agressiviteit van China baren ons en de Verenigde Staten wel zorgen’, zegt minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra als reactie op de uit de lucht geschoten Chinese spionageballon: 'In een wereld die bol staat van spanning kan je er geen conflict of akkefietje bij hebben.’ Hoekstra denkt dat de grootschalige Russische invasie waar Oekraïne voor waarschuwt nog moet plaatsvinden: ‘Je moet er rekening mee houden dat er nog iets veel fundamentelers gaat gebeuren aan het eind van dit kwartaal. Bijvoorbeeld dat een aanval ook nog uit het Zuiden of Noorden kan komen.’ Over de aankomende migratietop was Hoekstra duidelijk: ‘Er hangt een taboe op het woord ‘grensbewaking’, een hek of muur is een totempaal geworden. Maar dat is volstrekt redelijk. We zijn als Europa vergeten onze buitengrenzen goed te beschermen.’ 

Deze week maakte voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen bekend dat er in Den Haag een Internationaal Centrum voor de Vervolging van de Misdaad van Agressie in Oekraïne komt. Is dat wel een goed idee? Advocaat en hoogleraar oorlogsherstel Liesbeth Zegveld stelde eerder in Buitenhof dat het een slecht idee zou zijn.

Wopke Hoekstra

minister van Buitenlandse Zaken

Geboren 1975

Loopbaan
 minister van Financiën
- Eerste Kamerlid CDA
- Commissie Verkiezingsprogramma CDA 2017
- Partner McKinsey
- Shell Rotterdam, Berlijn en Hamburg

Eerder in Buitenhof op 6/3/22 over geopolitiek kantelpunt door de Russische inval in Oekraïene.

het grote migratievraagstuk

Donderdag en vrijdag komen de 27 leiders van de Europese Unie bij elkaar om te praten over het vastgelopen migratiebeleid. Binnen de Europese landen zitten asielprocedures en opvanglocaties overvol, ondanks dat de buitengrenzen van de Unie steeds strenger bewaakt worden. Kan de EU haar handen ineen slaan en een oplossing bedenken voor het migratievraagstuk of hebben we hier te maken met een Gordiaanse knoop?

Een gesprek met de Griekse Minister van Migratie en Asiel Notis Mitarachi en in de studio een tafelgesprek met journalist Step Vaessen, die voor Al-Jazeera onlangs verslag deed van de aan de oostgrens van de EU, voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls over de situatie in Nederland en VVD-Europarlementariër Malik Azmani, die al jaren roept dat er iets gedaan moet worden aan de vluchtelingenproblematiek.

Notis Mitarachi

Minster van Migratie en Asiel (Griekenland)

Geboren 1972

Loopbaan
- parlementslid Nea Dimokratia

Step Vaessen

correspondent Al Jazeera

Geboren 1965

Loopbaan
- Correspondent NOS
- Journalist de Limburger

Publicaties
- Film Women of Belarus (Bronze Telly Award)
- Jihad met sambal

Eerder in Buitenhof op 20/3/22 over verslag doen uit Kyiv

Hubert Bruls

voorzitter Veiligheidsberaad

Geboren 1966

Loopbaan
- Burgemeester Nijmegen
- Tweede Kamerlid CDA
- Burgemeester Venlo
- Wethouder Nijmegen

Eerder in Buitenhof op 28/8/22 over de opvangcrisis in Ter Apel

Malik Azmani

Europarlementariër (VVD)

Geboren 1976

Loopbaan
-Tweede Kamerlid (VVD)
-Gemeenteraadslid Ommen (VVD)
-Medewerker Immigratie en Naturalisatiedienst

 

over schrijven in oorlogsgebied

Schrijver Jaap Scholten besloot Oekraïne te gaan helpen toen hij duizenden vluchtelingen door zijn woonland Hongarije zag trekken: ‘Ik ben gaan doen wat iedereen kan doen: gewoon helpen. Ik realiseerde me dat het meest humanitaire wat je kunt doen, is het Oekraïense leger helpen.’ Daarom verzamelt hij nu spullen: ‘Via mijn contacten kreeg ik een lijst met spullen die het Oekraïense leger nodig had. Zoals traumapacks en nachtkijkers. En dat ben ik toen gaan proberen te regelen. Ik ben helmen van het Italiaanse leger gaan kopen.’ Daarnaast schreef hij Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper, een boek over de oorlog, met soms gruwelijk passages. Dat had een reden: ‘Het is essentieel om te begrijpen wat deze oorlog is. Het is geen toeval van een paar soldaten die zich misdragen, het is gewoon het Russische systeem.' 

Jaap Scholten

schrijver

Geboren 1963

Publicaties
- Drie zakken dameskleding, twee cakes Kyiv en een sniper (2022)
- Suikerbastaard (2020)
- Kameraad Baron (2010)
- Tachtig (1995)

Eerder in Buitenhof op 18/9/16 over Hongaars Nationalisme

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.