31 maart

Deze week in Buitenhof: Pieter Omtzigt over Russische inmenging in Nederlandse politiek, Tom-Jan Meeus bespreekt politiek, democratie en maatschappij, Frederieke Leeflang sluit aan om te praten over de publieke omroep, Izzeldin Abuelaish over hoe haat geen toekomst biedt

Russische inmenging

Een alarmerend bericht deze week bekend in de Tjechische media: vanuit Rusland zouden honderdduizenden euro’s zijn betaald aan politici in verschillende Europese landen waaronder Nederland. Zo ontdekte de Tjechische geheime dienst. Rusland probeert al jaren invloed te krijgen op de koers van Europese democratieën. Is deze onthulling een bevestiging van jarenlange vermoedens? Komende dinsdag wordt er in de Tweede Kamer over gesproken. Welke gevolgen heeft deze berichtgeving? Een gesprek met NSC partijleider Pieter Omtzigt.

Omtzigt vindt het ‘cruciaal dat er opheldering komt’ over het gerucht er dat honderdduizenden euro’s betaald zouden zijn aan verschillende Europese politici. ‘Ik wil zo spoedig mogelijk weten wie er geld aangenomen hebben, zodat de parlementen daar iets tegen kunnen doen.’ Wat Omtzigt betreft is de huidige situatie ‘schadelijk voor politici’ en is het in Nederland aan minister de Jonge en minister Ollongren om opheldering te bieden. 

Lees meer

Pieter Omtzigt

Partijleider Nieuw Sociaal Contract

Loopbaan
- Oprichter Nieuw Sociaal Contract
- Tweede Kamerlid groep Omtzigt
- Tweede Kamerlid CDA

Eerder in Buitenhof op 17/9/23 over bestaanszekerheid en bestuurlijke chaos

over duidelijkheid en democratie

Tom Jan Meeus, politiek journalist bij NRC schreef het essay Duidelijkheid voor de Maand van de Filosofie. Politici veranderden, onder invloed van Pim Fortuyn, van taal. Mistige formuleringen verdwenen en daar kwam duidelijkheid voor in de plaats. PVV-leider Geert Wilders zette de lijn door Fortuyn ingezet, voort. Welke gevolgen heeft duidelijk taalgebruik voor de democratie? Werkt dat geen leegte in de hand? Aan de hand van de aloude Machiavelli kijkt Meeus naar de gevolgen.

‘Politici gaan op cursus en leren zo kort, bondig en scherp mogelijk te formuleren’, vertelt Meeus naar aanleiding van zijn nieuwe essay Duidelijkheid. Volgens de politiek journalist van NRC creëert die duidelijkheidsstandaard ‘een schijnwereld’, omdat politieke partijen in werkelijkheid altijd een deel van de standpunten moeten inleveren om tot samenwerking te komen. Hij ziet hierin ook een oorzaak voor ‘grensoverschrijdende protesten’. 'Als de politiek claimt voortdurend duidelijkheid te kunnen leveren, dan wordt het verzet ook steeds duidelijker’, stelt Meeus.  

Tom-Jan Meeus

politiek duider NRC

Loopbaan 
- Politiek columnist NRC
- Medewerker Politico Europe
- Politieke redactie (NRC)
- Correspondent VS (NRC)

Publicatie
Haagse invloeden, hoe de Nederlandse politiek echt werkt (2015)

Eerder in Buitenhof op 18/2/24 over de formatie

over de Nederlandse Publieke Omroep

Het afgelopen jaar was geen goed visitekaartje voor de publieke omroep. Schandaal na schandaal stapelde zich op, en de ene na de andere presentator of omroepbaas moest vertrekken. Een onveilige cultuur, flexcontracten, en gebrek aan leiderschap, dat zijn de grootste kritiekpunten waar de NPO mee aan de slag moet. Afgelopen week presenteerde de NPO een actieplan om de huidige problemen te lijf te gaan. 

Tegelijkertijd ligt de NPO onder vuur van politieke partijen die nu een kabinet vormen. Welk antwoord heeft de bestuursvoorzitter van de NPO, de overkoepelende organisatie van alle omroepen, Frederieke Leeflang, op alle schandalen en mogelijke bezuinigingen?

Lees meer:

Frederieke Leeflang

Voorzitter Raad van Bestuur NPO

Loopbaan
- Lid Raad van Toezicht Radboud UMC
- Vicevoorzitter Raad van Toezicht KWF Kankerbestrijding
- Voorzitter Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming
- Partner Boekel de Nerée
- Managing partner bij Deloitte Legal
- Commissaris ABN AMRO

 

haat biedt geen toekomst

Het Movies that Matter Festival vertoont deze week de documentaire I shall not hate over de Palestijnse arts Izzeldin Abuelaish. Hij verloor in 2009 drie dochters toen zijn huis in Gaza werd beschoten door een Israëlische tank. Nu, bijna 15 jaar later, rouwt hij opnieuw om het verlies van meer dan twintig familieleden omgekomen tijdens de oorlog in Gaza. Desondanks heeft hij maar één boodschap: haat biedt geen toekomst. 

‘Als de dood van mijn dochters het laatste offer zou zijn op de weg naar vrede tussen de Israëliërs en de Palestijnen zou ik het accepteren’, vertelt Abuelaish. ‘Maar dat zijn ze niet.’ Hij vraagt politieke leiders om ‘de morele moed om te vermenselijken.’ De documentaire I shall not hate, waarin te zien is hoe Abuelaish sinds het verlies van zijn dochters zijn hele leven heeft gewijd aan het uitroeien van haat won de publieksprijs op het Movies that Matter festival.  

Izzeldin Abuelaish

arts, schrijver en activist

Loopbaan
- Professor Dalla Lana School of Public Health (Universiteit van Toronto)
- Oprichter Daughters for Life Foundation

Publicaties
- Ik zal niet haten (2010)

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.