5 mei

Deze week in Buitenhof: Jaap de Hoop Scheffer over vrijheid, Sviatoslav Yurash bespreekt de situatie aan het front in het oosten van Oekraïene, Chaja Polak sluit aan om te praten over zoektocht naar menselijkheid en Bas von Benda-Beckmann over 'Het kleedje voor Hitler'

de prijs van vrijheid

Een gesprek met het jongste Parlementslid van Oekraïne én frontsoldaat Sviatoslav Yurash. Hij strijdt al twee jaar aan het front in het oosten van Oekraïne voor de vrijheid van zijn land.

'Ik heb mij aangemeld bij het leger omdat een dierbare van mij omgekomen is in het begin van de oorlog', vertelt Yurash. 'De Russen hebben duidelijk gemaakt dat ze Oekraïne willen afpakken. Als we ons land willen behouden, moeten we vechten.’ 

Lees meer

Sviatoslav Yurash

Oekraïens parlementslid en soldaat

- Soldaat
- Parlementslid partij Dienaar van het Volk
- Medewerker team-Zelensky tijdens de persidentsverkiezingen
- Oprichter Euromajdan press

hoe vanzelfsprekend is vrijheid?

Gisteren herdachten we de gevallenen en vandaag vieren we de bevrijding van Nazi-Duitsland en de vrijheid. Maar hoe vanzelfsprekend is de vrijheid nog in deze tijd met oorlog aan de rand van Europa en groeiende spanningen tussen de geopolitieke grootmachten. Daarover spreken we met Minister van Staat en oud-NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer.

‘Indien Oekraïne deze oorlog verliest - en het gaat niet zo goed - dan is dat het einde van project Europa’, stelt De Hoop Scheffer. Wat de veranderingen in de Verenigde Staten betekenen voor gevolgen voor ons hebben? ‘Dat de komende Europese verkiezingen de belangrijkste verkiezingen zijn die ik me kan herinneren, dat de bel voor Europese integratie nog nooit zo luid heeft geklonken en, in het geval dat Trump president wordt, Europa veel meer op zichzelf zal staan’. 

Lees meer

Jaap de Hoop Scheffer

Voormalig secretaris-generaal NAVO

Loopbaan
- Voorzitter Adviesraad Internationale Vraagstukken
- Secretaris-generaal NAVO
- Minister van Buitenlandse Zaken
- Fractievoorzitter CDA
- Kamerlid CDA

Eerder in Buitenhof op 18/2/24 over Poetin, Europa en Rusland

de zoektocht naar nuance

In haar recent verschenen essay Brief in de Nacht schrijft Chaja Polak over de oorlog tussen Israël en Hamas en de zoektocht naar nuance. Als kind van Joodse ouders in de Tweede Wereldoorlog kent ze de pijn en het verdriet van alle partijen, terwijl haar familie in Israël daar nauwelijks nog toe in staat is.

‘Wij joden weten wat het is, we leven met heel veel verlies in onze genen’, aldus Polak. ‘Al dat geweld helpt niet, je kunt geen ideologieën kapot bombarderen’. Wat de kinderen in Gaza later nodig zullen hebben? ‘Mijn hart bloedt als ik aan hen denk. Erkenning. En vrachtwagens met psychologen, maar zo veel psychologen zijn er niet’.  

Lees meer:

Chaja Polak

schrijver en kunstenaar

Boeken en essays
- Brief in de nacht, gedachten over Israël en Gaza (2024)
- Het verdriet van Vrede (2023)
- Een man die geen hekel had aan Joden (2018 )
- Twintig minuten (2015)
- Over de Grens (2002)
- Zomersonate (1997)

familieband met het naziregime

Historicus Bas von Benda-Beckmann kwam er op zijn dertiende achter dat een deel van zijn  Duitse familie nauwe banden had met het naziregime. Sterker nog: dat zijn oudtante de weduwe was van Alfred Jodl, Hitlers trouwste generaal. Zijn boek Het kleedje voor Hitler is een uitgebreide zoektocht naar zijn familiegeschiedenis. 

‘Ik sprak met mezelf af dat alles wat ik dacht op papier kwam, hoe pijnlijk ook’, vertelt Von Benda-Beckmann. ‘Het mechanisme van afsluiten voor het leed van bepaalde groepen ligt ook nu nog heel erg op de loer’. Hij pleit daarom voor alertheid ‘over hoe het lijden van anderen zich verhoudt tot de ideeën waar jij achteraanloopt' en het belang ‘moreel verkeerd handelen te erkennen’. 

Bas von Benda-Beckmann

historicus en schrijver

Boeken
- Het kleedje voor Hitler (2023)
- Na het Achterhuis (2020)
- Het Oranjehotel (2019)
- De Velser affaire (2013)

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.