9 juni

Deze week in Buitenhof: Onno Eichelsheim over de weerbaarheid van Europa, Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn over de verkiezingen Europees Parlement, Thom van Campen en Kati Piri bespreken veiligheid en migratie en Tijn Sadée sluit aan om te praten over zijn boek 'De clan van Orbán'

weerbaarheid van Europa

In de week van de herdenking van 80 jaar D-Day zijn er ook verkiezingen voor het Europese Parlement, misschien wel de belangrijkste in decennia voor Europa. Wat is er met twee oorlogen aan de randen van Europa over van de saamhorigheid op het continent. In Buitenhof: Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim over de weerbaarheid van Europa anno 2024. En, is de Nederlandse Defensie berekend op haar taak? 

'Israël zal er alles aan doen om gijzelaars vrij te krijgen. Ik vind het ingewikkeld als je kijkt naar hoeveel geweld daarvoor nodig is', aldus Eichelsheim. 'Israël gebruikt in algemene zin disproportioneel geweld voor het behalen van haar doelstellingen'. 

Of Eichelsheim tevreden met de wettelijke verankering van de 2% NAVO-bijdrage? 'De percentages zijn ondergeschikt aan wat nodig is voor de krijgsmacht om haar taak te vervullen. Dat is meer dan 2%', zegt Eichelsheim. Volgens hem zou Nederland het voorbeeld van Noorwegen, dat de krijgsmacht met 3% te versterkt, moeten volgen. 

Lees meer:

Onno Eichelsheim

Commandant der Strijdkrachten

Loopbaan
- Directeur Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst
- Directeur Operaties Koninklijke Luchtmacht
- Hoofd Helikopter Operaties
- Hoofd Sectie Helikopters Koninklijke Luchtmacht

Eerder in Buitenhof op 28/1/24 over veiligheid en uitdagingen voor defensie

veiligheid en migratie

Tijdens deze verkiezingen blijkt migratie voor veel mensen een hoofdthema, waardoor in heel Europa een flinke ruk naar rechts wordt verwacht. Ook in Nederland was de PVV volgens de exit polls een grote winnaar van deze stembusgang. Worden migratie en veiligheid nu nog belangrijkere thema’s in Nederland? Tweede Kamerleden Thom van Campen (VVD) en Kati Piri (GroenLinks-PvdA) schuiven aan. 

Beiden zijn eensgezindheid over nationale veiligheid. Maar hoe daar te komen? ‘Voorwaardelijkheid inbouwen in een debat over veiligheid is cynisch’, aldus van Campen. Piri reageert: ‘U kunt niet bij de oppositie aankloppen wanneer u kiest voor een coalitie met een partij die nooit meerderheid heeft gegeven op de voorstellen voor steun voor Oekraïne.’

'Wat ik belangrijk vind is dat de IND grondig en zorgvuldig onderzoek heeft gedaan en op basis daarvan cijfers heeft gepubliceerd', aldus Van Campen over het stilhouden van de nareis-op-nareis cijfers door IND afgelopen zomer. Piri stelt dat hij daarmee voorbijgaat aan de kern van het probleem: ‘Het kan niet zo zijn dat er een minister van Justitie en Veiligheid is, tevens VVD-leider, die gewoon fabels vertelt over feiten.’ 

Lees meer:

Thom van Campen

Tweede Kamerlid (VVD)

Loopbaan
-Adviseur ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
-Strategisch adviseur public affairs ProRail
-Gemeenteraadslid VVD Zwolle

 

Kati Piri

GroenLinks-PvdA Tweede Kamerlid

Loopbaan
- PvdA Europarlementariër
- Turkije rapporteur EP
- Wiardi Beckman Stichting
- Programmamanager Zuid-Kaukasus NIMD

Eerder in Buitenhof op 12/2/23 over de oorlog in Oekraïne

verkiezingen in Europa

Ze maken samen de populaire podcast Europa Draait Door en trokken in aanloop naar de Europees Parlementsverkiezingen volle theaterzalen. Voor Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn is Europa niet alleen in verkiezingstijd een belangrijk thema.

Ondanks waarschuwingen van defensiespecialisten zit ‘de geopolitieke vakantie nog in veel hoofden van Nederlanders’ stelt de Wit. ‘Als ik vraag naar noodpakketten begint de hele zaal te lachen. Dat is in de Baltische staten wel anders.’ Boekestijn noemt het ‘modieus’ om tegen Europa te zijn. ‘Maar of je nou voor of tegen Europa bent, je zult meer moeten samenwerken’, stelt hij. 

Lees meer:

Tim de Wit

journalist / presentator

Loopbaan
- Maker podcast Europa Draait Door
- Presentator Bureau Buitenland
- NOS correspondent Verenigd Koninkrijk

Publicatie
Wankel Koninkrijk (2022)

Eerder in Buitenhof op 16/4/23 over de positie van Europa in het geopolitieke schaakspel

Arend Jan Boekestijn

historicus

Loopbaan
- Maker podcast Europa Draait Door
- Docent Geschiedenis Universiteit Utrecht - Columnist Elsevier
- Lid Tweede Kamer VVD

Publicaties
- Mijmeren over zee (2011)
- De prijs van een slecht geweten (2009)

Eerder in Buitenhof op 4/9/22 samen met Tim de Wit, over wie de opvolger van Boris Johnson wordt

Wat drijft Orbán?

Viktor Orbán is de langstzittende regeringsleider van Europa en tegelijkertijd haar grootste uitdager. Maar is het de premier van Hongarije die de EU de wil oplegt of andersom? Europa-Correspondent Tijn Sadée volgde de Hongaarse leider meer dan twintig jaar. Hij sprak met zijn politieke vrienden en vijanden en schreef er een boek over: De clan van Orbán

‘Als er iemand nog nooit in zijn politieke loopbaan een geopolitieke snipperdag heeft genomen is dat Orbán wel’, vertelt Sadée. Toen hij in 2001 als correspondent in Boedapest begon was hij onder de indruk van Orbán. ‘Er hing een muffe sovjet-communistische lucht in de politieke wandelgangen van Boedapest. En daar kwam ineens deze Branieschopper. Een hele getalenteerde politicus.’

Tijn Sadée

Europacorrespondent

Loopbaan
Correspondent Europa (NPO Radio 1, NOS, NRC & VPRO) 
Correspondent Centraal Europa & Balkan (NRC, Volkskrant)

Publicaties
- De clan van Orbán (2024)
- Het Brusselse moeras (2021)
 

luister de podcast

Buitenhof is als podcast gratis terug te luisteren via alle reguliere podcastapps op pc, tablet en smartphone, zoals iTunes, Stitcher en Overcast.

meld je aan voor de nieuwsbrief

Krijg als eerste te horen wie er zondag aanschuift voor een mooi gesprek, stevige discussie of goed debat. En krijg na de uitzending een nieuwsbrief met Het beste van Buitenhof. Schrijf je in voor de nieuwsbrief via onderstaand formulier.