Golfstaten

Olie heeft de golfstaten rijk gemaakt. Geld genoeg voor eigen televisiestations, om een megalomaan WK-voetbalevenement te organiseren en om de beste architecten ter wereld de hoogste gebouwen te laten bouwen. Welkom in Bahrein, Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Of toch niet?

Tegenlicht: de slag om de Arabische kijker

Via de financiering van nieuwszender Al Jazeera heeft Qatar aanzienlijke invloed op de Arabische regio. Tegenlicht laat in deze aflevering van de Arabische kijker zien hoe deze vooruitstrevende zender de concurrentie aangaat met zijn aartsconservatieve en met Saoedisch oliegeld gefinancierde tegenstrever Al Arabiya. Ze volgen daarvoor twee correspondenten die beiden gestationeerd zijn in Caïro en verslag doen van de Arabische Lente. Voor een groot deel laten wij, westerse journalisten, ons beeld inkleuren door hen. Maar hoe onafhankelijk is hun berichtgeving?

Bureau Buitenland: WK-land Qatar en de dode Nepalezen

Qatar heeft op de een of andere manier de wereldvoetbalbond FIFA zover gekregen dat het bloedhete landje het wereldkampioenschap voetbal mag organiseren in 2022. En nu wordt er druk gebouwd, onder loodzware omstandigheden. Correspondente Devi Boerema van Bureau Buitenland bezocht het vliegveld van Kathmandu en ontdekte dat daar om de dag een doodskist vanuit Qatar aankomt. Met het vliegtuig dat die kist komt brengen, gaan weer nieuwe Nepalese gastarbeiders richting Qatar. Lees verder en beluister de reportage hieronder.

Metropolis: zonder paspoort in de woestijn

Blingbling, het is veel goud dat blinkt in de huiskamers van de rijke sjeiks. Die op straat het beeld bepalen met hun geblindeerde cherokee's en altijd gekleed gaan in spierwitte djebellah's. Maar hoe leven de 'gewone' inwoners. Een groot deel is bedoeïne, zoals de 75-jarige Abu Dawood. Hij toont ons zijn eenvoudige huis, waar hij de waterleiding zelf in elkaar knutselde en het leven op straat met zijn vrienden. Het item werd gemaakt door een gast-correspondent van het programma Metropolis.